Ангела Меркел / - РТС
08/05/2021 u 19:13 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Меркел позвала САД да отворе тржиште вакцина и дозволе извоз

Француски предсједник Емануел Макрон такође jе данас позвао „Англосаксонце“ да престану да „блокираjу“ извоз вакцина

Немачка канцеларка Ангела Меркел поновила jе своjе противљење укидању заштите интелектуалног власништва за вакцине против коронавируса и позвала САД да отворе "тржиште" и дозволе извоз вакцина и њихових састоjака, пише Н1.

„Надам се да сада када jе велики дио америчке популациjе вакцинисан, можемо да имамо слободну размјену састоjака и такође отварање тржишта вакцина“, рекла jе немачка канцеларка на краjу незваничног самита европских вођа.

Француски председник Емануел Макрон такође jе данас позвао „Англосаксонце“ да престану да „блокираjу“ извоз вакцина.

Он jе истакао да jе од 110 милиона доза вакцине произведених у Европи ЕУ извезла 45 милиона, а задржала 65 милиона, док jе у исто вријеме 100 одсто вакцина произведених у САД отишло на америчко тржиште.

Меркел jе поновила да jе против укиданjа патентне заштите за антиковид вакцине, како jе то предложила администрациjа предсједника САД Џозефа Баjдена.

Немачка канцеларка рекла jе да не мисли да би то било решење коjе би омогућило да вакцине буду доступниjе већем броjу лjуди.

„Мислим да су креативност и иновациjа фирми потребни и то укључуjе патенте“, додала jе Меркел.

Папа Фрања jе подржао предлог за укиданjе патентног права за вакцине против ковида-19 да би се убрзала расподјела вакцина сиромашним земљама.

Izdvojeno

19. jun 2021 18:50