/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
17/09/2023 u 07:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Agencija za nuklearnu energiju kritikovala Iran

IAEA ima zadatak da nadgleda nuklearni program za koji zapadne zemlje dugo sumnjaju da ima za cilj razvoj nuklearnog oružja, što Iran negira

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) oštro je kritikovala Iran jer je zabranio nekim od njihovih najiskusnijih inspektora da nadgledaju nuklearni program te zemlje, prenose mediji.

IAEA ima zadatak da nadgleda nuklearni program za koji zapadne zemlje dugo sumnjaju da ima za cilj razvoj nuklearnog oružja, što Iran negira.

Šef IAEA Rafael Grosi izjavio je da je Iran povukao imenovanje "nekoliko iskusnih inspektora agencije", zabranivši im da učestvuju u nadgledanju program, prenose agencije.

Grosi je "oštro osudio ovu nesrazmerjnu i jednostranu mjeru bez presedana", rekavši da ona "predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima IAEA i Irana".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je korak preduzet zbog, kako su naveli, pokušaja SAD i tri evropske zemlje da zloupotrijebe tijelo "u sopstvene političke svrhe".

AP navodi da se pretpostavlja da ministarstvo aludira na Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, koje su u četvrtak saopštile da će na snazi ostati njihove sankcije Iranu zbog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

"Iran je ranije upozoravao na posljedice takvih političkih zloupotreba, uključujući pokušaj politizacije agencije", rekao je portparol ministarstva Naser Kanani.

IAEA je ranije ovog mjeseca saopštila da je Iran usporio obogaćivanje uranijuma koji je blizu niva podobnog za korišćenje u nuklearnom oružju.

To je ocenjeno kao znak da Teheran pokušava da ublaži tenzije nakon godina napetosti sa SAD.

Iran i SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika i oslobađanju milijardu dolara vrijedne iranske imovine zamrznute u Južnoj Koreji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 11:56