/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
08/03/2024 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada Palestine: Položaj palestinskih žena nakon šest mjeseci izraelske agresije

Ambasada Palestine oglasila se povodom Međunarodnog dana žena o položaju i stanju žena u Pojasu Gaze nakon šest mjeseci izraelske agresije na Pojas Gaze.

Kako je agresija Izraela na Pojas Gaze ušla u sedmi mjesec, žene u Gazi nastavljaju da trpe razorne posljedice. Iako ovaj rat nikoga ne štedi, podaci pokazuju da ubija i ranjava žene na neviđene načine, navode oni.

Dodajud a tekući izraelski ratni zločini stvorili su katastrofalnu situaciju za sve Palestince u Pojasu Gaze, a posebno za žene i djevojke. Ovo su neke od činjenica o položaju žena tokom izraelske agresije na Gazu.

• Procjenjuje se da su izraelske okupacione snage u Gazi ubile više od 9,000 žena. Ova cifra je potcijenjena, jer je mnogo više žena mrtvo pod ruševinama.

• Od 7. oktobra ubijeno je više od 21,230 žena i djece, što je 70% od ukupnog broja žrtava.

• U prosjeku se dnevno ubiju 63 žene, od čega 37 majki.

• 4,900 žena i djece se vode kao nestali.

• Više od 3,000 žena postale su udovice, a time i nove glave domaćinstva.

• 951,490 žena, djevojaka i djevojčica je prisilno raseljeno iz svojih domova. Prenaseljena skloništa ne dozvoljavaju privatnost ženama i djevojkama.

• 60,000 žena u Gazi je u drugom stanju. Sve trudnoće su klasifikovane kao visoko rizične.

• Više od 250 palestinskih žena se nalazi u izraelskim zatvorima gdje su podvrgnute mučenju, psihičkom i seksualnom zlostavljanju.

- Žene i djevojke nemaju pristup bezbjednim i pristojnim toaletima i objektima za kupanje. Postoji jedan tuš na svakih 2,000 ljudi i jedan toalet na svakih 500 ljudi. Zbog nedostatka higijenskih preparata za žene koje imaju menstrualni period, kao i za žene koje krvare poslije porođaja ili pobačaja, prinuđene su da koriste djelove šatora, odjeće i odsječene komade peškira, što povećava rizik od od infekcije i toksičnog šoka - dodaju oni.

Ističu da ne postoji doktor, babica ili medicinska sestra koji bi pomogli ženi tokom porođaja. Ne postoje ljekovi protiv bolova, anestezija ili higijenski material prilikom porođaja i nakon porođaja žene.

- Žene se porađaju u šatorima i javnim kupatilima. Pupčane vrpce se prekidaju bilo kojim oštrim predmetom koji se nađe pri ruci. Carski rezovi se obavljaju bez ikakve anestezije i bez antibiotika za eventualne infekcije. U nekim slučajevima, carski rezovi se obavljaju na ženama nakon smrti. Kada majka i dijete opstanu u ovim nemogućim okolnostima, onda se suočavaju sa raseljavanjem i glađu dok kroz bolne suze njeguju rane i neuhranjene bebe. Trudne žene moraju da pređu oko 30 km od sjevera ka jugu Gaze. Majke nemaju dovoljno hrane I čiste vode kako bi proizvele mlijeko za svoje bebe - ističu iz Ambasade Palestine.

Dodaju da Izrael, okupaciona sila, nastavlja svoj genocidni rat protiv palestinskog naroda i još uvijek ne dozvoljava dovoljno humanitarne pomoći da uđe u Pojas Gaze, ostavljajući stanovnike da gladuju I bez medicinskog materijala, higijenskih i sanitarnih proizvoda.

- Potrebna je hitna međunarodna akcija kako bi se zaustavio ovaj izraelski genocid - zaključuju oni.

(Podaci su zasnovani na osnovu izvještaja UN-a).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:42