/ - UNSPLASH, ZASTAVA SAD, AMERIKA
05/01/2024 u 20:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amerika od sad može da procesuira strane zvaničnike zbog mita

Američka Vlada redovno podnosi optužbe protiv američkih kompanija za učešće u korupciji u inostranstvu, ali je do sada imala ograničenu mogućnost da kazni zvaničnike koji traže ili prihvataju mito

Aktivisti za borbu protiv korupcije i za transparentnost Vlade SAD kažu da će novi američki zakon koji dozvoljava federalnim tužiocima da podnose krivične prijave protiv zvaničnika stranih vlada koji traže ili primaju mito od američkih kompanija popuniti veliku prazninu u globalnoj borbi protiv korupcije, prenosi VOA.

Američki predsednik Džo Bajden u decembru je potpisao Zakon o sprečavanju iznude iz inostranstva - FEPA, kao dio Zakona o nacionalnoj odbrani. Aktivisti kažu da će to poslužiti kao preko potreban dodatak skoro 50 godina starom Zakonu o stranim koruptivnim djelima - FCPA, koji označava krivičnim djelom ako osobe sa prebivalištem u SAD plaćaju mito ili na drugi način, korupcijom utiču na strane zvaničnike.

Američka Vlada redovno podnosi optužbe protiv američkih kompanija za učešće u korupciji u inostranstvu, ali je do sada imala ograničenu mogućnost da kazni zvaničnike koji traže ili prihvataju mito.

Pravni stručnjaci ističu da kada je u pitanju prekogranična korupcija, postoje dvije strane svake jednačine: strana ponude, na kojoj su kompanije i pojedinci spremni da daju mito, i strana potražnja, gdje su strani zvaničnici koji traže ili primaju mito.

FEPA prvi put, eksplicitno kriminalizuje stranu potražnje.

Prema zakonu, američki tužioci mogu da podnesu krivične prijave protiv bilo kog stranog zvaničnika koji traži ili prima mito od kompanije ili pojedinca koji posluje u Sjedinjenim Državama, čak i ako se nezakonita aktivnost odvija van SAD. Zakon predviđa novčane kazne do 250.000 dolara ili tri puta veće od primljenog mita, kao i do 15 godina zatvora.

Tužioci će moći da traže izručenje optuženih, ako te zemlje imaju sporazum o ekstradiciji sa SAD. U slučajevima kada strani zvaničnik ostane van domašaja američkih vlasti, tužioci bi mogli da traže da zamrznu njihovu imovinu i izdaju naloge da budu uhapšeni ako se pojave na tlu SAD ili u zemlji koja ima sporazumom o ekstradiciji sa Amerikom.

- Očekujemo da će ovo biti prvi zakon protiv stranih zvaničnika zbog traženja ili primanja mita, a posljedice toga su značajne i izuzetno pozitivne za dobrobit vlada širom svijeta - kaže za Glas Amerike direktor u američkom ogranku organizacije Transparensi Internešenel Skot Grejtak.

Grejtak je za Glas Amerike rekao da je Transparensi internešenl, koji ima ogranke u 120 zemalja širom svijeta, naišao na pozitivan odgovor na novi zakon kod svojih članica. Mnoge članice navode da njihove vlade nemaju dovoljno kapaciteta ili spremnosti da krivično gone korumpirane zvaničnike, što znači da mnogo slučajeva korupcije i mita ostaju nekažnjeni.

- Ogromna većina (korumpiranih stranih zvaničnika) se samo izvlači, a mi znamo sve užasne posljedice koje to ima - rekao je Grejtak. Kao primjere je naveo, između ostalih, nisko povjerenje u vladu, političku nestabilnost, ekonomsku nejednakost, štetu po životnu sredinu i loše javno zdravlje.

- Ovo stvarno daje nadu onim ljudima da, ako ne mogu da gone svoje korumpirane političare u zemlji, sada vlada Sjedinjenih Država ima ovlašćenja da ih progoni, što je potencijalno velika promjena - rekao je Grejtak.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike predsjednik i izvršni direktor Građana za odgovornost i etiku u Vašingtonu Noa Bukbajnder rekao je da njegova organizacija godinama podržava donošenje ovog zakona i predviđa da će imati dalekosežne efekte.

- Zakon o sprečavanju iznude iz inostranstva je najvažnije proširenje Zakona o podmićivanju i stranim antikorupcijskim zakonima naše zemlje u decenijama. Spoljna i domaća korupcija su neodvojive, a borba protiv jedne je istinska borba protiv obje - naveo je on.

- Optimisti smo da će FEPA, koja kažnjava stranu koja traži mito, naterati korumpirane strane zvaničnike da dobro razmisle prije nego što korupciju unesu na američko tržište putem zahtjeva za mito od američkih kompanija - dodao je Bukbajnder za Glas Amerike.

Stručnjaci kažu da bi u budućnosti krivično gonjenje prema starom Zakonu o stranim koruptivnim djelima moglo biti praćeno istim optužbama podnesenim prema novom zakonu.

Na primjer, 2021. Sekretarijat za pravosuđe je podigao optužnicu protiv žene iz SAD zaposlene u međunarodnoj agenciji za usvajanje sa sjedištem u Ohaju. U optužnici se navodi da je dala mito mnogim javnim službenicima u Ugandi, kao i oficirima za uslovnu kaznu, sudskim matičarima i sudijama kako bi olakšala američkim državljanima usvajanje djece iz Ugande.

Prema organizaciji Transparensi Internešenl, da je taj slučaj pokrenut danas, pored optužbi iz starog zakona FCPA protiv američkih prekršilaca, po novom zakonu - FEPA optužbe su mogle biti podignute protiv saučesnika iz Ugande.

U drugom slučaju, Komisija za hartije od vrijednosti je 2019. godine navela da je kompanija za štampanje i marketinške usluge sa sjedištem u Viskonsinu učestvovala u više slučajeva podmićivanja u Kini i Peruu.

Prema FEPA-i, pored same prijave, Komisija bi mogla da uputi zahtjev Sekretarijatu za pravosuđe za krivično gonjenje primalaca mita u Peruu i Kini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:05