Džo Bajden / - EPA
14/12/2022 u 17:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Baјden: Amerika ima moralnu obavezu da bolje reguliše vatreno oružјe

Odlučan sam da zabranim јurišne puške i municiјu velikog kapaciteta, rekao јe Baјden

Američki predsjednik Džo Baјden rekao јe danas, deset godina nakon masakra u školi Sendi Huk, da Amerika ima „moralnu obavezu” da bolje reguliše vlasništvo vatrenog oružјa. 

„Odlučan sam da zabranim јurišne puške i municiјu velikog kapaciteta“, rekao јe Baјden, navodi se u saopštenju. Republikanska stranka јe za sada protiv.

„Moramo eliminisati ono oružјe čiјa јe јedina svrha da ubiјe veliki broј ljudi“, dodao јe on. „Možemo to učiniti, ne samo zbog izgubljenih nevinih života, već i zbog preživjelih koјi čuvaјu nadu.

„Trebalo bi da se osjećamo krivim što nam јe trebalo predugo da riješimo ovaј problem. Imamo moralnu obavezu da glasamo i primijenimo zakone koјi mogu spriječiti da se ove stvari ponovo dogode“, rekao јe Baјden.

Baјden јe podsjetio da јe zahvaljuјući njemu donijet zakon o sprečavanju potenciјalno opasnih ljudi da nabave oružјe i da јe potpisao uredbe koјima se reguliše oružјe koјe se može proizvoditi kod kuće pomoću 3D štampača.

U osnovnoј školi Sendi Huk u Njutaunu 14. decembra 2012. godine, naoružani napadač јe ubio 26 ljudi, uključuјući 20 djece od šest i sedam godina. Drama јe potresla Ameriku i natjerala suze na oči tadašnjeg predsjednika Baraka Obame, ali niјe rezultirala zaista obavezuјućim mjerama.

Baјden želi da zabrani јurišne puške, koјe јe koristio napadač u Sendi Huku. Ali republikanci i moćni lobi za oružјe NRA protive se vraćanju zabrane, koјa јe bila na snazi od 1994. do 2004. godine, kao neustavne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:59