Britni Grajner u zatvoru / skrinšat
29/07/2022 u 19:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden nudi Kremlju razmjenu zarobljenika - trgovca oružjem za košarkašicu i marinca

SAD ponudile ruskoj Vladi oslađanje ozloglašenog Viktora Buta, jednog od najvećih državnih neprijatelja Amerike, a zauzvrat traže puštanje crne gej košarkašice Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Vilena.

SAD ponudile su Vladi Ruske Federacije da oslobode ozloglašenog Viktora Buta, jednog od najvećih državnih neprijatelja Amerike, a zauzvrat traže puštanje crne gej košarkašice i bivšeg marinca Britni Grajner.

Džozef Bajden je Moskvi ponudio trampu zatvorenika – ruskog trgovca oružjem za dvoje Amerikanca, bivšeg marinca i košarkašicu uhapšenu zbog pojedovanja droge.

Državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je vlada u Vašingtonu izašla s ovim predlogom pred Kremlj još prije nekoliko nedelja, ali da odgovora još nema, prenosi Si-En-En.

Bijela kuća je voljna da pusti Viktora Buta, koji je poznat kao „trgovac smrću” i koji služi 25-godišnju robiju u američkom zatvoru. U zamjenu od Rusije očekuje oslobađanje Britni Grajner, afroameričke košarkašice uhvaćene na aerodromu u Moskvi jer je sa sobom nosila ulje kanabisa, i Pola Vilena, osuđenog za špijunažu.

Prema saopštenjima Bajdenove administracije, Rusija je neosnovano lišila slobode Pola Vilena, nekadašnjeg američkog marinca, koji je uhapšen u Rusiji 2018. i osuđen na 16 godina robije, kao i Britni Grajner, koja je pritvorena u februaru. Iako se igračica u ženskoj NBA ligi ovog mjeseca izjasnila krivom pred ruskim sudom, tvrdi da koristi kanabis u medicinske svrhe, protiv hroničnog bola i da je bila nesvjesna da u Rusiju unosi zabranjene supstance.

Bajdenova administracija odlučila se na ovaj korak i pored protivljenja Ministarstva pravde, koje po pravilu savjetuje vladu da ne razmjenjuje zatvorenike s drugim zemljama. Stav ministarstva je da to ohrabruje strane države da samovoljno pritvaraju Amerikance, steknu pregovaračku moć i iznuđuju usluge od Vašingtona.

Ovog puta razmjena bi mogla da izazove više polemika, jer uključuje Viktora Buta, ozloglašenog švercera oružja, koji je godinama važio za jednog od najvećih državnih neprijatelja Amerike. Prema presudi, But je učestvovao u zavjeri da se ubijaju Amerikanci, sarađivao je s teroristima i prodavao vojno oružje kolumbijskim gerilcima FARK. Kad je ovaj ruski državljanin osuđen 2012. u Americi, Kremlj je presudu nazvao „neosnovanom i pristrasnom”.

Prema pisanju američkih medija, But je godinama izmicao međunarodnim poternicama, ali su ga američki agenti uhapsili na Tajlandu 2008. Čovjek po čijoj je životnoj priči snimljen i holivudski film „Gospodar rata” s Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi, isporučen je Americi dvije godine kasnije.

Pisalo se da je bio oficir u sovjetskoj vojsci i da je iskoristio metež prilikom raspada zemlje da bi švercovao sovjetsko oružje u Liberiju, Sijera Leone i Avganistan. Amerikanci vjeruju da But ne bi mogao da prodaje vojno oružje u ratnim zonama da nije imao pomoć zvanične Moskve, pa ga sumnjiče da je radio za rusku obaveštajnu službu.

Među kritičarima se čuje da vašingtonska administracija nikako ne treba da oslobađa „trgovca smrću”, već da mora da odustane od trampe, jer će se But, čim se nađe na slobodi, vratiti starom biznisu. Blinken je izjavio da je Bajden „spreman da donese teške odluke ako to znači bezbedan povratak Amerikanaca”.

U Zapadnom krilu su svjesni da bi im „bezbjedan povratak Amerikanaca” u dijelu javnosti doneo pozitivan publicitet pred novembarske izbore za Kongres. Veliki broj ljudi, posebno birača Demokratske stranke, pozdravio bi oslobađanje Britni Grajner, crne LGBT žene. U najbližem krugu američke sportistkinje uveliko izjavljuju za medije da bi stvar išla mnogo brže da je reč o heteroseksualnom muškarcu.

„Da je reč o Džejmsu Lebronu, on bi već bio kod kuće”, izjavila je žena koja trenira Britni Grajner, dok je supruga košarkašice izjavila za Si-Bi-Es da veruje da se administracija ne trudi dovoljno.

Zbog toga što su kod američke sportistkinje pronađene dopune za elektronske cigare s nedozvoljenim uljem, prijeti joj kazna do deset godina zatvora. Njeni advokati tvrde da ona koristi medicinsku marihuanu protiv bolova zbog povreda i da nije nameravala da prekrši ruske zakone. Slučaj je privukao veliku pažnju u SAD, dok ruske vlasti ističu da je priča ispolitizovana.

Prema ocjeni sajta „Hil”, Bajdenovu administraciju već bije glas da je bila nemoćna pred ruskim napadom u Ukrajini, inflacijom i ukidanjem prava na abortus, pa bi oslobađanje igračice moglo da doprinese promeni takve slike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:59