Džo Bajden / - EPA
13/03/2023 u 17:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden odobrio kontroverzni plan bušenje nafte na Aljasci

Navodi se da će se na ovom nalazištu proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno u periodu od 30 godina

Predsjednik SAD Džo Bajden odobrio je danas kontroverzni projekat bušenja nafte na Aljasci nazvan Vilou čemu se protive ekološki aktivisti i neke zajednice  na Aljasci upozoravajući na klimatske promjene, ugroženost životinjskog svijeta i moguće nestašice hrane, prenosi Blic.rs.

Projekat Vilou multinacionalne kompanije Konoko Filips, koji uključuje višedecenijsko bušenje nafte i gasa na tri lokacije u vlasništvu američke vlade ukupne površine 23 miliona hektara na teritoriji poznatoj kao Nacionalne rezerve nafte - Aljaska, biće jedan od najvecih te vrste na tlu SAD, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Navodi se da će se na ovom nalazištu proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno u periodu od 30 godina.

Projekat Vilou bi mogao da stvori jednu od najvećih "ugljeničnih bombi" na tlu SAD i potencijalno oslobodi dvostruko više štetnih gasova od svih projekata obnovljive energije na javnim površinama u SAD do 2030. godine.

Neimenovani zvaničnik američke administracije je naveo u nedelju da oblast u kojoj je predviđena ekploatacija nafte i gasa obuhvata jezero Tešekpuk, visoravan Utukok, reku Kolvil, lagunu Kasegaluk i posebne oblasti zaliva Pird, prenosi je ranije AP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
GAS BAJDENALJASKA
05. maj 2024 11:25