Džo Bajden / - EPA
10/10/2023 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden saslušan zbog povjerljivih dokumenata

Zvaničnici su rekli da se Bajden dobrovoljno sastao sa specijalnim savjetnikom Robertom Hurom u Bijeloj kući i da su razgovarali dva dana

Džozef Bajden, američki predsjednik, saslušan je u okviru istrage o njegovom postupanju sa povjerljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju potpredsjednika 2017. godine.

Zvaničnici su rekli da se Bajden dobrovoljno sastao sa specijalnim savjetnikom Robertom Hurom u Bijeloj kući i da su razgovarali dva dana.

Hur je imenovan nakon što je pokrenuta posebna istraga o tajnim dokumentima pronađenim u kući Donalda Trampa, bivšeg predsjednika SAD.

Bajden nije optužen ni za kakvo krivično djelo i nije neuobičajeno da predsjednike intervjuišu istražioci, podsjeća BBC.

Ijan Sams, portparol predsjednika SAD, naveo je u saopštenju da je intervju obavljen tokom prethodna dva dana.

Istragu je lično vodio Hur, kojeg je Merik Garland, američki državni tužilac odabrao da vodi istragu.

Sams je rekao novinarima da je intervju završen u ponedjeljak naveče.

"Kao što smo govorili od početka, predsjednik i Bijela kuća sarađuju u ovoj istrazi, i kako je to bilo prikladno, javno smo dali relevantna ažuriranja, maksimalno transparentno, u skladu sa zaštitom i očuvanjem integriteta istrage", naglasio je Sams.

Dokumente su otkrili pomoćnici Bajdena u kancelariji koju je koristio nakon što je napustio potpredsjedničku funkciju i prije nego što je pokrenuo svoju kandidaturu za Bijelu kuću.

Prva serija povjerljivih dokumenata pronađena je 2. novembra prošle godine u istraživačkom centru "Penn Biden", koji je Bajden osnovao u Vašingtonu.

Bajdenovi advokati rekli su tada da je druga serija zapisa pronađena 20. decembra prošle godine u garaži u njegovoj kući u Vilmingtonu, dok je još jedan dokument pronađen u skladištu kuće 12. januara.

Nakon što je pronašao dokumente, Bajden je rekao da ih je njegov tim odmah predao Nacionalnom arhivu i Ministarstvu pravde. Nije jasno zašto ih je Bajden zadržao.

Bajden je ranije izjavio da "nije znao da su dokumenti tamo".

Vlasti nisu saopštile na šta se ti dosijei odnose. Povjerljivi dokumenti mogu da pokrivaju niz pitanja, od relativno svakodnevnih do krajnje tajnih.

Međutim, izvori su ranije rekli za CNN i "New York Times" da je prvi set od 10 povjerljivih dokumenata uključivao brifing materijale o stranim zemljama, uključujući Ukrajinu, Iran i Veliku Britaniju, iz vremena kada je Bajden bio potpredsjednik.

Ovi dokumenti su pomiješani sa drugim papirima koji nisu povjerljivi, uključujući detalje o sahrani Boa Bajdena, predsjednikovog sina koji je umro 2015. godine, prenijela je Srna.

Takođe je saopšteno da su neki od dokumenata označeni kao strogo povjerljivi, što je najviši nivo tajnosti.

Tramp se suočava sa sedam optužbi u vezi sa dokumentima, uključujući namjerno čuvanje tajni nacionalne odbrane, što predstavlja kršenje Zakona o špijunaži i pokušaj ometanja zvanične istrage.

On je ponovio tvrdnju da je imao pravo da zadrži dokumente i da je spreman za suđenje koje će se održati u maju u Majamiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:06