Entoni Blinken / - EPA-EFE/JUAN IGNACIO
22/03/2024 u 13:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blinken doputovao u Izrael na razgovore o ratu u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Izrael, kako bi sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarao o ratu u Gazi.

Blinken je doputovao iz Kaira u okviru šeste posjete Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa, organizacije koju Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, prenosi MINA.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, očekuje se da će Blinken poručiti da treba hitno povećati humanitarnu pomoć razorenoj palestinskoj teritoriji i uputiti apel Izraelu da ne pokreće veliku kopnenu ofanzivu na Rafu, jer mnogi strahuju da će se time pogoršati humanitarna situacija u Gazi.

(UŽIVO) Izrael protestuje zbog prijetnje Erdogana da će Netanjahua poslati Alahu

- Velika vojna operacija u Rafi bila bi greška, nešto što mi ne podržavamo - kazao je Blinken u Kairu, gdje se sastao sa najvišim diplomatama Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On će predstaviti Netanjahuu alternative u diskusijama koje će biti nastavljene naredne sedmice, kada izraelski ministar odbrane Joav Galant i delegacija visokih izraelskih zvaničnika odvojeno posjete Vašington.

Blinkenova kratka posjeta Izraelu nije bila dio prvobitnog plana bliskoistočne turneje u okviru koje je posjetio i Saudijsku Arabiju.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra, kada su militanti Hamasa u Izraelu ubili 1,2 hiljade ljudi, a 253 uzeli za taoce.

Od tada je u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj kampanji ubijeno više od 31 hiljade Palestinaca, navode zdravstvene vlasti u Gazi kojom upravlja Hamas, dok je većina stanovnika istjerana iz domova i ostala bez hrane.

Veći dio Gaze je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena je i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:01