/ - ILUSTRACIJA, UNSPALSH
01/12/2021 u 18:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блинкен: Вашингтон има доказе да Русија планира агресију на Украјину

Блинкен је ипак упозорио да би свака агресија од стране Москве имала „дубоке и трајне посљедице“

Уједињене Америчке Државе су навеле да имају "доказе" који показују да Русија планира "знатно агресивно дјеловање против Украјине" и обећале да ће Москва платити "високу цијену" ако то уради.

- Јако смо забринути доказима о плановима Русије за знатно агресивно дјеловање против Украјине, плановима који укључују напоре ка дестабилизацији Украјине изнутра, као и војне операције великих размјера - рекао је државни секретар САД Ентони Блинкен на крају састанка министара спољних послова НАТО у Риги.

Он је оптужио Москву да окупља додатне десетине хиљада војника близу границе.

- Не знамо да ли је предсједник Путин донио одлуку о инвазији. Знамо да је у току успостављање капацитета да то може брзо да уради уколико буде тако одлучио - рекао је Блинкен.

Он је истакао да је дипломатија једини начин да се ријеши та потенцијална криза у очекивању састанка са својим руским колегом Сергејом Лавровом сјутра у Шведској.

Блинкен је ипак упозорио да би свака агресија од стране Москве имала „дубоке и трајне посљедице“.

- Јасно смо рекли Кремљу да ћемо одговорити, посебно низом економских мјера са великим утицајем, мјера око којих смо се досад уздржавали да их донесемо - рекао је амерички шеф дипломатије.

Он је такође рекао да савезници НАТО „пазе да Украјина има средства да се брани“.

Алијанса ће размотрити шта треба да уради у случају нове руске агресије да ојача сопствену одбрану у оквиру јачања снага на свом источном крилу.

Москва, која је припојила Крим 2014. године и оптужена да подржава сепаратисте на истоку Украјине, чврсто негира да припрема напад и оптужује НАТО да потпирује тензије.

Москва је оптужила Украјину да окупља десетине хиљада војника на истоку земље, док расте узнемирење због могуће ескалације тог сукоба. Украјински председник Володимир Зеленски је такође позвао на директне разговоре са Москвом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:02