Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/05/2023 u 12:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borbe u Sudanu i dalje traju, veliki broj slučajeva seksualnog nasilja ostaje neprijavljen

U sukobima u Sudanu koji su počeli 15. aprila ubijeno je 600 osoba, a više od 5.000 je ranjeno

Sudanski zvaničnici saopštili su da je zabiježeno više slučajeva silovanja koje su počinili naoružani muškaraci u glavnom gradu Khartumu, javljaju agencije.

Četiri žene i jedna djevojčica, od kojih su tri izbjeglice, nalaze se na pomoći specijalističkog odjela čija je direktorica rekla da misli da je većina seksualnog nasilja u gradu neprijavljena.

Dvije žene su izjavile da su ih silovali pripadnici paravojnih snaga za brzu podršku (RSF). Tri izbjeglice koje žive u gradu nakon što su pobjegle od nasilja u svojim zemljama prijavile su da su ih silovali nepoznati naoružani ljudi.

U sukobima u Sudanu koji su počeli 15. aprila ubijeno je 600 osoba, a više od 5.000 je ranjeno. Samo 16 odsto bolnica u Khartumu radi punim kapacitetom, a zdravstveni zvaničnici navode da su neke centre zauzele snage RSF-a, koje kontrolišu skoro 90 odsto glavnog grada.

Uprkos tome što su se dvije strane u četvrtak složile da zaštite civile kako bi se omogućila isporuka huanitarnih zaliha žestoke borbe i vazdušni napadi su nastavljeni širom Khratumai El Geneine u Zapadnom Darfuru tokom vikenda.

Mirovni pregovori između dvije sukobljene strane planirani su za ovu sedmicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:11