Žozep Borelj / - SHUTTERSTOCK
08/03/2023 u 20:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Ne treba se plašiti istine o napadu na gasovode Sjeverni tok 1 i 2

Prema njegovim riječima, u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj nastavlja se utvrđivanje preciznih okolnosti onoga što se dogodilo na gasovodima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj izjavio je u Stokholmu da se ne treba plašiti istine o terorističkim aktima na gasovode Sjeverni tok 1 i 2, ali je istakao da za sada nema pouzdanih podataka o tome, prenosi N1.

Što se tiče „Sjevernih tokova“, radi se o ozbiljnim pitanjima, ali nikada se ne treba plašiti istine. Ja se ne plašim istine, ali mi sada isključivo govorimo o pretpostavkama, rekao je Borelj, a prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj nastavlja se utvrđivanje preciznih okolnosti onoga što se dogodilo na gasovodima.

Dok su istrage u toku, ne možemo da donosimo zaključke, kazao je Borelj na konferenciji za medije u Stokholmu po završetku neformalnog sastanka šefova ministara odbrane EU, na kojoj je razmatrano povećanje vojne pomoći Ukrajini,

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Sputnjik izjavio da su medijske objave o eksplozijama na gasovodima „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ deo koordinisanog širenja dezinformacija u medijima i dodao da dioničari moraju da insistiraju na hitnoj i transparentnoj istrazi.

Ranije je britanski „Tajms“ objavio da su zapadne obavještajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku uključenost u sabotažu na gasovodima „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2″.

Njemački list „Cajt“ objavio je da su njemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Sjeverni tok“ i da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

„Njujork tajms“ je, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi za umješanost ruskih vlasti u napade na gasovode „Sjeverni tok“ i da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza toga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:20