/ - Unsplesh
20/08/2023 u 08:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanci tvrde: Kina isporučuje Rusiji helikoptere, dronove, rezervne djelove za avione i optičke nišane

Očekuje se da će trgovina između Kine i Ruske Federacije ove godine premašiti 200 milijardi dolara, postavljajući novi rekord, uprkos činjenici da je kineski izvoz u druge zemlje značajno opao

Sankcionisane ruske kompanije koje se bave proizvodnjom raketnih bacača, oklopnih vozila i strateških bombardera dobile su desetine hiljada komponenti iz Kine od početka ruske invazije na Ukrajinu, tvrdi britanski Telegraf, prenose agencije.

List navodi da Kina pomaže da se Rusija naoruža helikopterima, dronovima, optičkim nišanima i ključnim metalima koje koristi odbrambena industrija.

Prema pisanju Telegrafa, kineske kompanije su u prvom kvartalu ove godine Ruskoj Federaciji isporučile 1.000 dronova, šest helikoptera, optičke nišane, proizvode od legura titanijuma koji se koriste u proizvodnji oružja, kao i rezervne djelove za avione, uključujući i vojne.

Među primaocima ovih proizvoda, kaže se u tekstu, bili su Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, Ruska garda, Rostec, Tupoljev i druge državne strukture Ruske Federacije.

Istovremeno, dodaje se, Kina insistira na očuvanju neutralnosti i pokušava da se predstavlja kao ključni mirovni posrednik u pregovorima koji imaju za cilj postizanje mira.

Očekuje se da će trgovina između Kine i Ruske Federacije ove godine premašiti 200 milijardi dolara, postavljajući novi rekord, uprkos činjenici da je kineski izvoz u druge zemlje značajno opao.

Prema junskoj analizi Opservatorije ekonomske složenosti, vizualizatora trgovinskih podataka, izvoz robe potencijalne vojne upotrebe se više nego utrostručio u poslednjih 12 mjeseci u poređenju sa prethodnim periodom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:22