Vladimir Putin / - EPA
11/03/2024 u 09:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CIA upozorila: U 2022. bilo 50 odsto šanse da Putin upotrijebi nuklearno oružje

Američka administracija pripremala se za neposrednu mogućnost da će Rusija upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, otkrio je novi izvještaj.

Godine 2022. CIA je upozorila predsednika SADDžozefa Bajdenada postoji 50 ili više odsto šanse da će Rusija posegnuti za nuklearni oružjem ako utvrdi da su njene snage desetkovane i da je pripojena teritorija Krima u opasnosti, objavio je New York Times, prenosi N1.rs.

Upravo je iz tog razloga on održao govor “Armagedon” 6. oktobra 2022. u Njujorku.

- Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona od Kenedija i Kubanske raketne krize - upozorio je tada Bajden, prenosi New York Post.

Bajden je tom prilikom upozorio da je ruski lider Vladimir Putin ozbiljan kada govori o nuklearnom napadu.

- On se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja jer je njegova vojska, moglo bi se reći, znatno podbacila - rekao je Bajden.

Nakon što je Rusija pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, američki obavještajni zvaničnici prvo su rekli da nema dokaza da Rusija planira da upotrijebi oružje za masovno uništenje.

Međutim, nakon što je Ukrajina izvršila protivnapad i počela da potiskuje rusko napredovanje, CIA je upozorila da je presrela sve razgovore ruskih snaga o mogućnosti korišćenja “taktičkog” nuklearnog oružja manjeg opsega.

Bivši načelnik Združenog štaba generalMark Milinazvao je situaciju “nuklearnim paradoksom” za SAD. - Što su Ukrajinci uspješniji protiv ruskih snaga, to je veća vjerovatnoća da će Putin zaprijetiti da će korišćenjem bombe ili da će je stvarno upotrijebiti -.

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su novinaru CNN-aDžimu Skijutuda se Bajdenov tim “rigorozno primprema” za mogući ruski nuklearni napad na Ukrajinu.

Jedan visoki zvaničnik navodno je rekao da se Savjet za nacionalnu bezbjednost sastao kako bi raspravljao o tome kako će SAD reagovati na nuklearni udar Rusije i kako ga mogu odvratiti ili spriječiti.

Sada kada se čini da Rusija ima prednost na bojnom polju, američke obavještajne službe više ne vjeruju da postoji neposredna opasnost od nuklearnog napada, izvijestio je Times.

Ali, Putin nije isključio mogućnost korišćenja svog nuklearnog oružja. “Zapadne države moraju da shvate da mi takođe imamo oružje koje može pogoditi ciljeve na njihovoj teritoriji. Sve to prijeti izazivanju konflikta s nuklearnim oružjem i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvataju?!”, poručio je Putin u obraćanju naciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:30