/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE AL JAZEERA BALKANS
09/08/2022 u 08:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijena nafte na najnižem nivou u više mjeseci

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 55 centi, na 94,37 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja

Cijene nafte u ponedjeljak su se kretale oko najnižih nivoa u više mjeseci, budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših ekonomskih izgleda nadvladala pozitivne ekonomske podatke iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 55 centi, na 94,37 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 88,25 dolara, prenosi Hina.

Cijene na londonskom i američkom tržištu prošle sedmice su pale na najniži nivo od februara. Na londonskom su bilježile najveći sedmični pad od aprila 2020, za 13,7 odsto. Na američkom tržištu cijene su pale 9,7 odsto budući da je briga oko recesije koja utiče na potražnju za naftom smanjila cijene.

Cijene na oba tržišta nadoknadile su neke gubitke u petak nakon što je rast broja zaposlenih u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, neočekivano ubrzao u julu.

Kina je u nedjelju takođe iznenadila tržište rastom izvoza koji je bio brži od očekivanog.

Vodeća svjetska uvoznica sirove nafte - Kina, dopremala je 8,79 miliona barela sirove nafte dnevno (bpd) u julu, što je porast u odnosu na jun kada je uvezla najmanju količinu u četiri godine. Ipak, uvoz je još 9,5 odsto manji nego godinu ranije, pokazuju carinski podaci.

U Evropi je izvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda nastavio teći uoči nadolazećeg embarga Evropske unije koji će stupiti na snagu 5. decembra.

Prošle sedmice je centralna banka Engleske (BoE) upozorila na dugotrajnu recesiju u Velikoj Britaniji.  Potražnja za benzinom u SAD-u nastavlja slabiti uprkos padu cijena na benzinskim pumpama, dok zalihe rastu.

Po pitanju proizvodnje u SAD-u, energetske firme su prošle sedmice smanjile broj naftnih platformi najviše od septembra, što je prvi pad u zadnjih deset sedmica.

U odvojenom izvještaju je OPEC objavio da je barel korpe nafte njenih članica u petak koštao 100,01 dolara, što znači da je oslabio 1,18 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:10