/ - PHOTO BY SCOTT RODGERSON ON UNSPLASH
16/11/2022 u 09:42 h
Dan portaolDan portaol
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pale cijene nafte

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila 1,08 USD niža nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 92,06 USD.

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 92 USD, zbog novog talasa zaraze kovidom-19 u Kini koji je ponovo izazvao zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku, prenosi Mina.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila 1,08 USD niža nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 92,06 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 1,13 USD nižoj cijeni, od 84,74 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je uznemirio novi talas zaraze kovidom-19 u Kini, koji je potopio nadu da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva koronaograničenja i utrti put oporavku potražnje za energijom.

Broj slučajeva zaraze snažno je porastao prošlog vikenda, a u ponedjeljak Peking i drugi veliki gradovi obavijestili su o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

"Rast broja novih slučajeva kovida u Pekingu i drugim gradovima poslužio nam je kao podsjetnik da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta ekonomije i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U utorak, broj zaraženih dodatno je porastao, uključujući i glavni grad Peking, a odvojeni su podaci pokazali sporiji rast aktivnosti u kineskoj industriji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u ponedjeljak snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, peti put od aprila, ističući kovid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim privredama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. decembra na snagu stupa embargo Evropske unije (EU) na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milion barela nafte dnevno.

U narednoj godini rast potražnje trebalo bi da zakoče nepovoljni ekonomski trendovi.

Značajniji pad cijena nafte zakočile su procjene da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale oko 300 hiljada barela, prema anketi koju je ponedjeljak objavio Rojters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 39 centi na 94,92 USD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NAFTACIJENA PADUSD
30. januar 2023 21:00