/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT ilustracija
17/02/2023 u 09:01 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte stabilne iznad 85 dolara

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u četvrtak i iznosila je 85,38 dolara

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, balansirajući između znakova obilnog snabdjevanja u Sjeddinjenim Američkim Državama (SAD) i očekivanja oporavka kineske potražnje.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u četvrtak i iznosila je 85,38 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,66 dolara.

Pritisak cijenama bio je skok zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, čak 16,3 miliona barela, na najviši nivo od juna 2021. godine, uglavnom zbog prilagođavanja podataka, prema izvještaju vlade u Vašingtonu, prenosi Hina. Protivteža skoku zaliha bile su prognoze oporavka kineske potražnje koje su podstakle optimističnije raspoloženje.

Kina će činiti gotovo polovinu globalnog rasta potražnje za naftom u ovoj godini, nakon ublažavanja mjera suzbijanja covida 19, prognozirala je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA). Sličnu prognozu objavila je i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a), koja je zbog očekivanog oporavka u Kini podigla svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini.

Tržište istovremeno pažljivo prati proizvodnju u Rusiji. Ruski izvoz nafte pao je u januaru samo 160 hiljada barela dnevno u odnosu na nivoe prije rata u Ukrajini, ali će do kraja prvog tromjesečja biti smanjen oko milion barela dnevno, objavila je IEA.

- Cijene nafte trenutno su vrlo nestabilne, trgovci moraju obuhvatiti puno stvari- napisao je analitičar OANDA-e Craig Erlam, izdvojivši najavljeno smanjenje ruske proizvodnje za 500 hiljada barela dnevno u martu, oporavak Kine i neizvjesne izglede za svjetsku ekonomiju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 1,38 dolara, na 84,37 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:51