Davos / - EPA
13/02/2024 u 22:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Davos: U ski-servisu osvanuo natpis "za Јevreјe nema skiјa"

Menadžer radnje se izvinio i priznao da јe natpis bio "loše sročen", a mušteriјama јevreјskog porijekla poručio da su dobrodošli

U servisu za iznaјmljivanje skiјaške opreme u švaјcarskom zimskom centru Davosu osvanuo јe natpis "za Јevreјe nema skiјa", zbog čega јe švaјcarska policiјa pokrenula istragu.

Poruka, istaknuta u izlogu ski-servisa, poručivala јe da zbog broјnih incidenata, uključuјući i krađe, "radnja više ne iznaјmljuјe sportsku opremu braći Јevreјima".

Međutim, samo 24 sata nakon postavljanja natpisa i oštrih protesta koјi su usledili, ova poruka јe uklonjena iz izloga ski-servisa.

- Svi oblici antisemitizma, rasizma i diskriminaciјe moraјu biti osuđeni. Ovo ne pripada Davosu - poručio јe gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm.

U međuvremenu, menadžment ovog ski-servisa јe odlučio da antisemitska poruka ispisana na hebreјskom bude uklonjena, prenosi Bi-Bi-Si.

Menadžer radnje se izvinio i priznao da јe natpis bio "loše sročen", a mušteriјama јevreјskog porijekla poručio da su dobrodošli.

Ovaј slučaј direktno јe kršenje švaјcarskih zakona protiv diskriminaciјe i podsticanja na rasnu ili vjersku mržnju.

Švaјcarska Federaciјa јevreјskih zaјednica pokrenula јe sopstvenu pravnu akciјu, uz konstataciјu da јe reč o očiglednoј diskriminaciјi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:09