Ilustracija / EPA
13/11/2023 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direkcija bolnica: Nema sigurnog mjesta za evakuaciju pacijenata “Al-Šife”

Generalni direktor bolnica u Gazi potvrdio je da su zbog nedostatka goriva, nestanka struje i nedostatka zdravstvenih usluga preminula 32 pacijenta, među kojima ima i djece, a koji su bili na liječenju u bolnici Šifa

Zbog nedostatka goriva, nestanka struje i nedostatka zdravstvenih usluga preminula su 32 pacijenta, među kojima ima i djece, a koji su bili na liječenju u bolnici Shifa.

Generalni direktor bolnica u Gazi Muhamed Zakut rekao je da ne postoji sigurno mjesto za evakuaciju pacijenata, novorođenčadi i povrijeđenih u bolnici Šifa (Shifa), koju Izrael drži pod opsadom već tri dana.

“Ne postoji sigurno mjesto za transport povrijeđenih, bolesnih i prijevremeno rođenih beba iz bolnice Shifa. Postoje stotine povrijeđenih koji ne mogu da napuste bolnicu”, rekao je Zakut.

Potvrdio je da su zbog nedostatka goriva, nestanka struje i nedostatka zdravstvenih usluga preminula 32 pacijenta, među kojima ima i djece, a koji su bili na liječenju u bolnici Šifa.

Dotakao se i izjave Izraela da bolnici isporuči 300 litara goriva.

Zakut je naglasio da ponuđena količina može zadovoljiti potrebe bolnice samo za jedan sat.

Izrael je prošle sedmice bombardovao zgradu u kampusu bolnice Shifa i njegovoj okolini, tvrdeći da je “Hamas uspostavio vojnu bazu ispod bolnice”. U napadu je poginuo veliki broj civila, a ima i povrijeđenih.

Iz Ureda za medije vlade u Gazi, 22 od 35 bolnica u Gazi prestale su raditi zbog izraelskih napada i nedostatka goriva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:16