/ - PHOTO BY IBRAHIM BORAN ON UNSPLASH
15/12/2022 u 03:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dolar pao, evro blizu najvišeg nivoa u posljednjih šest mjeseci

Ipak, međugodišnja novembarska inflacija od 10,7 posto i dalje je bolno visoka za britanske potrošače, ocjenjuje Rojters

Dolar se spustio danas prema evru i funti blizu najnižeg nivoa u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon noćašnjeg pada podstaknutog podacima o snažnijem usporavanju američke inflacije u novembru nego što se očekivalo, prenose Nezavisne.

Izvještaj Ministarstva rada SAD o usporavanju inflacije, koji je objavljen u utorak, pojačao je opklade tržišnih aktera da će Federalne rezerve (FED) krenuti putem ublažavanja podizanja referentne kamate.

Nakon četiri uzastopna povećanja stope od 75 baznih poena očekuje se da će američka centralna banka podići ključnu kamatu za 50 baznih poena na završetku današnje dvodnevne sjednice.

Evro je ostao stabilan prema dolaru i trguje se za 1,0642 dolara, što je nedaleko od njegovog šestomjesečnog najvišeg nivoa od 1,0673 dolara, koji je dotakao na prethodnoj sesiji, poslije objave američkih podataka o rastu potrošačkih cijena, izvještava Rojters.

Funta, koja je takođe dostigla šestomjesečni maksimum poslije izvještaja o inflaciji u SAD, trguje se za 1,2376 dolara, nakon kratkog pada kada su britanski podaci o inflaciji pokazali da manji rast potrošačkih cijena nego što se predviđalo.

Ipak, međugodišnja novembarska inflacija od 10,7 posto i dalje je bolno visoka za britanske potrošače, ocjenjuje Rojters.

Indeks dolara, koji mjeri vrijednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, neznatno se oporavio na 103,91 poena sa noćašnjeg šestomesečnog minimuma od 103,57 poena, na koji se spustio poslije podataka o američkoj inflaciji.

Dolarski indeks je prema korpi valuta pao za 9,0 procenata sa septembarskog 20-godišnjeg maksimuma, pošto su očekivanja vezana za nivo i podizanje referentne kamate u SAD, koja su podsticala rast dolara, počela da popuštaju.

Prema japanskom jenu, dolar je oslabio danas za 0,2 odsto na 135,27 jena, nakon pada od 1,5 procenata u utorak. 

Dolar se prema švajcarskom franku trguje po kursu od 0,9277 franaka, nakon što je u utorak dotakao osmomjesečni minimum od 0,9230 franaka. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
EURODOLARPADRAST
21. mart 2023 00:18