Европска унија (илустрација)
28/07/2021 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државе Западног Балкана, ЕУ, САД и НАТО имају шансу да успоставе заједничку визију региона

аводи се да је процес приступања постао значајно комплекснији, са још израженијом политичком димензијом

Државе Западног Балкана, Европска унија (ЕУ), Сједињене Америчке Државе (САД) и НАТО, упркос свим неизвјесностима, имају реалну шансу да успоставе јасну, заједничку визију региона која ће бити заснована на подршци неопходним реформама, јавља агенција МИНА.

То се наводи у Безбједносном извјештају за Западни Балкан, који је представио Атлантски савез Црне Горе (АСЦГ) и који је свеобухватан преглед геополитичких прилика и безбједносних изазова који се тичу националне, регионалне и глобалне безбједности, а имају снажне импликације на регион.

-У условима сложених изазова свих врста, који у посљедње вријеме видљиво помјерају односе на глобалној геополитичкој сцени, додатно изражених пандемијом, у региону се и овог пута манифестују интереси различитих актера за ширење утицаја и придобијање појединих држава за често врло антагонизиране концепте будућег развоја- пише у извјештају.

Управо из тог разлога, како се наводи, од кључне је важности активно присуство и успостављање дијалога између САД-а и ЕУ, који би требало да резултира њиховим договором о заједничкој стратегији на Западном Балкану.

У извјештају се наводи да би, уз јаснију комуникацију о ЕУ намјерама кад је регион у питању, и досљедност и нову динамику у политици проширења, то подразумијевало и усклађивање интереса за сузбијање растућег утицаја трећих актера, посебно Русије и Кине.

-Упркос јасном опредјељењу свих укључених актера да Западни Балкан постане интегрисани дио ЕУ, чиме се иде у сусрет визији Европе wхоле анд фрее, напредак је још не само ограничен, већ и значајно успорен након увођења нове методологије преговора за ЕУ чланство-оцјењује се у извјештају.

Наводи се да је процес приступања постао значајно комплекснији, са још израженијом политичком димензијом.

Из АСЦГ су у извјештају навели да би резултат могло бити појачано оклијевање и недостатак подршке региону од ЕУ држава чланица, чиме би ЕУ перспектива могла постати мање јасна, па и угрожена, што би свакако било праћено смањивањем јавне подршке и степена мотивације за имплементацију неопходних реформи.

-У таквим условима, ни увијек присутни ризици за политичку, економску и безбједносну дестабилизацију читавог региона нијесу искључени”-сматрају у АСЦГ.

У извјештају се наводи да значајна потреба за улагањем у инфраструктуру, од саобраћајница до широкопојасних комуникационих мрежа, захтијева реалне процјене ризика, у чему је подршка трансатлантских партнера незамјењива.

-На тај начин ће се помоћи државама региона да истрају на примјени одговарајућих стандарда у реализацији инфраструктурних пројеката и напусте често технички упитне, нетранспарентне и еколошки штетне приступе развоју- пише у извјештају.

Истиче се да је ефективно партнерство ЕУ и САД-а у региону значајно и са аспекта подршке инфраструктурним пројектима, који су веома важни за интензивирање развојног циклуса.

У том контексту, како се додаје у извјештају, охрабрујуће звучи најновија глобална иницијатива САД-а у оквиру Г7, фокусирана на финансирање инфраструктурних пројеката у земљама у развоју.

Наводи се да је, имајући у виду да је план пласиран као алтернатива кинеској глобалној иницијативи Појас и Пут, укључивање држава Западног Балкана у њену реализацију изузетно значајно.

-Таква алтернатива постојећим приступима би значила кључну промјену у погледу транспарентности, одрживости, имплементације стандарда, што би у периоду опоравка од пандемије значајно оснажило напоре у правцу прихватања евроатлантских вриједности и укупне интеграције региона- поручује се у извјештају.

Из АСЦГ казали су да су координација и сарадња ЕУ и САД-а са државама региона неопходне и на плану сузбијања дезинформација, које у условима недовољно изграђених институција имају посљедице које се не смију даље занемаривати.

У том контексту, како су поручили, посебно је важна подршка не само медијима и иницијативама за побољшање медијске писмености, већ и оним за повец́ање свијести грађана и отпорности путем различитих образовних форми.

-Проактиван и координисан ангажман у том правцу би имао своје позитивне ефекте и кад је сузбијање радикализма и сваке врсте нетрпељивости и дискриминације у питању-истиче се у извјештају.

Из АСЦГ су казали да заједничка и свеобухватна стратегија за Западни Балкан подразумијева укључивање и осталих релевантних партнера, прије свега НАТО алијансе.

У том контексту, како су навели, охрабрује јасна посвећеност региону као кључном за стабилност Европе, што је на адекватан начин изражено и у оквиру НАТО2030 иницијативе, усмјерене на јачање трансатлантског партнерства, како у војном смислу, тако и политички.

-Упркос свим неизвјесностима, па и ретроградним тенденцијама и успоравању напретка, државе Западног Балкана, ЕУ, САД и НАТО имају реалну шансу да успоставе јасну, заједничку визију региона која ће бити заснована на подршци неопходним реформама- каже се у извјештају.

Наводи се да би се таквим ефикасним и координисаним приступом, заснованим на конкретним резултатима, створили услови да се постигне оно око чега постоји највећи степен консензуса међу грађанима региона - стабилан, безбједан и просперитетан Западни Балкан, чврсто повезан са Западом и интегрисан у ЕУ.

-Опоравак од пандемије је права прилика да се одсуство и/или амбивалентност замијени пуним партнерским ангажманом чиме ће се стимулисати суштинска сарадња у политичком, економском и војном смислу, а прихватање европских и евроатлантских принципа и вриједности коначно постати реалност-закључује се у извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:37