/ - SHUTTERSTOCK
31/10/2022 u 19:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Engleska: Zbog ptičijeg gripa uskoro karantin za živinu

Tokom oktobra je nađeno više od 70 žarišta ptičijeg gripa u Engleskoj, a bolest je otkrivena i kod divljih ptica

U cijeloj Engleskoj će 7. novembra biti uveden karantin za živinu i domaće ptice radi suzbijanja širenja ptičijeg gripa, saopštila je danas britanska vlada, javljaju agencije prenose mediji.

Vlasnici će morati da svoje ptice, bez obzira na vrstu ili veličinu, drže u zatvorenom prostoru i poštuju stroge mjere biološke bezbjednosti kako bi ih zaštitili od bolesti, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva za životnu sredini.

Karantin je već uveden u nekoliko područja u Engleskoj pošto su zdravstvene vlasti utvrdile da je rizik od ptičijeg gripa među divljim pticama "veoma visok".

Tokom oktobra je nađeno više od 70 žarišta ptičijeg gripa u Engleskoj, a bolest je otkrivena i kod divljih ptica.

Po podacima Evropske agencije za bezbjednost hrane, u poslednjih godinu dana moral je da bude ubijeno 47,7 miliona komada živine.

Nekoliko slučajeva prenošenja virusa na ljude zabilježilo je u Kini, Velikoj Britaniji, SAD i Španiji.

Ptičiji grip je zarazna bolest ptica koja može da se prenese na čovjeka. Visoko patogeni virus ptičijeg gripa H5N1 prvi put je zabilježen 1997. godine u Hongkongu i od tada se proširio van Azije.

Ta bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, već su najugroženiji ljudi koji su u neposrednom kontaktu s inficiriranom živinom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:09