Redžep Tajip Erdogan / - EPA
03/02/2023 u 20:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan podržao Kosovo na putu ka članstvu u NATO-u

Kurti je na konferenciji za novinare istakao da je sa Erdoganom razgovarao i o mogućnostima za ekonomsku i komercijalnu saradnju, o bezbjednost i razvoju događaja u regionu i šire

Premijer Kosova Aljbin Kurti zahvalio je predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na podršci koju pruža tzv. Kosovu za članstvo u NATO i Savjetu Evrope.

Kurti je na konferenciji za novinare istakao da je sa Erdoganom razgovarao i o mogućnostima za ekonomsku i komercijalnu saradnju, o bezbjednost i razvoju događaja u regionu i šire.

"Zahvalni smo za ulogu Turske u intervenciji NATO na Kosovu 1999. godine kako bi se zaustavio genocid nad narodom Kosova, na njenom doprinosu izgradnji institucija, proglašenju i priznavanju nezavisnosti i njenoj nepoštednoj punoj podršci u spoljnoj politici. Zahvalio sam mu na glasnoj podršci za članstvo u NATO i Savjetu Evrope“, naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, danas se u Istanbulu razgovaralo o prijateljskim odnosima i o produbljivanju saradnje.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je podršku Kosovu u pridruživanju Savjetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO.

Erdogan je rekao da će Turska da podrži Kosovo da postigne, kako je naveo, zasluženu poziciju u međunarodnoj areni, podsjetivši da su oni druga zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova.

"Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova. U to vrijeme sam vodio sjednicu vlade i oni su mi saopštili da su je SAD priznale kao prva država, a ja sam rekao da ćemo mi biti druga zemlja koja će priznati Kosovo. Sada ga priznaje 117 zemalja. Intenzivno ćemo raditi na tome da dostignemo ciljnu cifru u pogledu priznanja. Želim da vam odmah čestitam 15. godišnjicu nezavisnosti. Nastavljamo sa našim naporima da osiguramo da Kosovo dostigne svoju zasluženu poziciju u međunarodnoj areni. Podržavamo Kosovo u pridruživanju Savjetu Evrope, EU i NATO", rekao je Erdogan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. mart 2023 08:23