Европска унија / - Фото: РТРС
07/01/2023 u 18:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU: Još jedan znak nasilne represije u Iranu

Vlasti Irana su saopštile da su jutros pogubile Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, osuđene 3. novembra 2022. za ubistvo pripadnika paravojnih snaga Ruholaha Adžamiana tokom protesta

Evropska unija (EU) je saopštila da je "zgrožena" današnjim pogubljenjem dva muškarca u Iranu i ocijenila da je to još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim demonstracijama.

"EU još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni za ljude osuđene zbog incidenata povezanih sa antivladinim protestima. EU poziva i da bez odlaganja budu poništene izrečene smrtne kazne koje još nijesu izvršene", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Navodi se da se osnovna ljudska prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje, moraju uvijek poštovati, i da se "mora osigurati da oni koji su u pritvoru ne budu podvrgnuti bilo kakvom obliku maltretiranja".

"Smrtna kazna je okrutna i nehumana kazna, koja ne djeluje kao sredstvo odvraćanja od zločina, i predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta. To je takođe krajnja kazna poslije koje je nemoguće ispraviti moguće greške u donošenju odluka", navodi EEAS.

Vlasti Irana su saopštile da su jutros pogubile Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, osuđene 3. novembra 2022. za ubistvo pripadnika paravojnih snaga Ruholaha Adžamiana tokom protesta.

Protesti u Iranu su izbili 16. septembra, na dan smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je uhapšena zbog nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu. Amini je umrla u bolnici u koju je prebačena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra. Demonstracije su prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
IRANREPRESIJAEU
01. maj 2024 13:18