Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
16/12/2022 u 15:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU: Moguće sankcije Masku nakon ukidanja profila novinara

Mask je u četvrtak naveče na Twitteru optužio novinare da dijele privatne informacije o njegovom boravištu koje je opisao kao "u biti koordinate atentata"

Evropska unija zaprijetila je novom vlasniku Twittera Ilonu Masku sankcijama nakon što je nekolicini novinara koji su pratili rad Twittera i njegovog novog vlasnika iznenada suspendovani profili, prenosi Avaz.ba.

Novinari New York Timesa, Washington Posta, CNN-a i Glasa Amerike su među onima čiji su profili uklonjeni. Službeni račun za Mastodon, decentraliziranu društvenu mrežu koja se predstavlja kao alternativa Twitteru, takođe je zabranjen.

Crvene linije i sankcije

- Vijesti o proizvoljnoj suspenziji novinara na Twitteru su zabrinjavajuće - tvitala je evropska komesarka Vera Jourova, koja vodi rad EU na vrijednostima i transparentnosti.

Medijska pravila EU i novi digitalni propisi koji stupaju na snagu sledeće godine zahtijevaju "poštovanje slobode medija i temeljnih prava", dodala je.

- Ilon Mask bi trebao biti svjestan toga. Postoje crvene linije. I sankcije, uskoro - poručila je Jourova.

Twitter nije objasnio novinarima zašto je ukinuo profile. Ali Mask je u četvrtak naveče na Twitteru optužio novinare da dijele privatne informacije o njegovom boravištu koje je opisao kao "u biti koordinate atentata".

Nekoliko suspendovanih novinara pisalo je o novoj politici po pitanju praćenja letova i Maskovom obrazloženju za njezino nametanje, što je uključivalo njegove navode o incidentu uhođenja za koji je rekao da je utjecao na njegovu porodicu u utorak naveče u Los Anđelesu.

Navodno ugrožavanje bezbjednosti

Razlog za suspenziju službenog računa Mastodona nije bio jasan, iako je tvitao o računu za praćenje aviona.

- Ista pravila doxxinga vrijede za "novinare" kao i za sve ostale - Mask je tvitao u četvrtak. 

Kasnije je dodao:

- Kritizirati me cijeli dan je sasvim u redu, ali doxxing moje lokacije u stvarnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije.

"Doxxing" se odnosi na online otkrivanje nečijeg identiteta, adrese ili drugih ličnih podataka.

Njemačka vlada kritikovala je suspenzije. Ministarstvo vanjskih poslova tvitalo je da "ima problem" s nemogućnošću praćenja suspendovanih računa i dodalo da "sloboda medija se ne smije uključivati i isključivati po želji".

Portparol  Kristofer Burger  rekao je da je ministarstvo otvorilo račun na Mastodonu "kako bi osiguralo da ostanemo dostupni".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 07:06