Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
05/01/2024 u 23:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska i Jordan vazdušnim putem poslali pomoć Gazi

Prema francuskim izvorima, pomoć je dostavljena u četvrtak uveče, a u akciji su učestvovali francuski i jordanski avion

Francuske i jordanske vazduhoplovne snage bacile su sedam tona hitne humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu, postavljenu u drugom gradu u Gazi, Kan Iunisu, javlja Rojters, navodeći izjavu neimenovanog francuskog zvaničnika.

Jordan je ranije dostavljao pomoć Gazi, a Pariz je prvi put direktno učestvovao u takvoj operaciji, iako je do sada dostavio oko 1.000 tona pomoći enklavi kopnenim putevima, prenosi Politika.rs.

Pomoć dolazi u trenucima dok traje izraelska ofanziva na Gazu poslije napada palestinskih militanta Hamasa početkom oktobra na jug Izraela.

Prema francuskim izvorima, pomoć je dostavljena u četvrtak uveče, a u akciji su učestvovali francuski i jordanski avion.

Rojters navodi i ocjenu fransuskog predsjednika Emanuela Mardona u objavi na društvenioj mreži Iks (X) da je „humanitarna situacija u Gazi i dalje je kritična“.

Izrael je u novembru odobrio jordansku misiju pomoći iz vazduha.

Jordan je povukao svog ambasadora u Izraelu, a ambasadoru te zemlje je, u znak protesta protiv izraelskog bombardovanja Gaze, naložio da se povuče, uz ocjenu da su napadi izazvali humanitarnu katastrofu i da stradaju nedužni.

Iza izraelskog ministarstva odbrane nadležnog za koordinaciju humanitarnih aktivnosti (COGAT) ranije danas su rekli da se humanitarna situacija stabilizuje, poričući tvrdnje izvora iz Gaze i iz dokumenta egipatskog Crvenog polumjeseca, da su blokirali prečistače vode, medicinske potrepštine i opremu za šatore.

U napadima izraelski snaga do sada je ubijeno više od 22.600 ljudi, a hilajde ih je raseljeno, podaci su koje objavljuju palestinski zdravstveni zvaničnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:45