/ - Фото: Архива
13/03/2022 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гари Каспаров: Украјина је за Путина оно што је Пољска била за Стаљина

Путин никада није признао Украјину као суверену земљу, тврди шаховски велемајстор

Шаховски велемајстор Гари Kаспаров у ексклузивном интервјуу за бугарску Нова ТВ казао је да су људске патње и ратни злочини, када се десе, увијек изненађење, али да њега није изненадила одлука руског лидера Владимира Путина да крене у инвазију Украјине.

- То предвиђам већ годинама. Нисам имао сумњу да ће у једном тренутку покушати да ријеши, како га назива, украјински проблем, зато што је за њега Украјина исто што је била Пољска за Стаљина. То је била препрека за његове геополитичке амбиције. Путин никада није признао Украјину као суверену земљу, тако да је било само питање тренутка када ће да зграби прилику и крене у освајање земље- истакао је Kаспаров.

Каспаров је значајан и по свом политичком деловању у корист реформи и демократије у Совјетском Савезу од друге половине осамдесетих година. 

Он је често у својим јавним иступима критиковао Путина, називајући га "диктатором" и шефом "лажног политичког система".

- Не знам ништа о предсједнику Путину, али знам о руском диктатору. Ако га назовете предсједником, дајете му већи кредибилитет у лажном политичком систему примењеном у Русији. Надам се да ће једног дана Путин бити изведен пред лице правде због злочина које је починио. Сигуран сам да ће се, када се режим сруши, срушити и диктатор. Нико му неће помоћи- говорио је раније Каспаров. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:43