/ - FOTO: UNSPLASH - NIKOLAY KOVALENKO, UGALJ
15/12/2023 u 08:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Godina za nama rekordna po potrošnji uglja

IEA je saopštila da je zbog rata u Ukrajini imala problem da saopšti prognoze za Rusiju, četvrtog najvećeg potrošača uglja u svijetu

U svijetu je u 2023. potražnja za ugljem dostigla 8,53 milijarde tona, što je istorijski rekord, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi N1.rs.

- Od 2024. godine globalna potrošnja uglja trebalo bi da pokaže tendenciju opadanja - ocijenila je IEA u prognozama objavljenim dva dana nakon završetka 28. međunarodnog sastanka UN o klimi u Dubaiju, gdje je u okviru borbe protiv globalnog zagrijevanja upućen apel za napuštanje izvora fosilnih goriva.

IEA ističe veliku potražnju za ugljem u Aziji.

Ove godine je potrošnja u Kini skočila za 220 miliona tona (4,9 odsto) u odnosu na 2022, u Indiji za 98 miliona tona (osam odsto), a u Indoneziji za 23 miliona tona (11 odsto).

S druge strane, potrošnja je manja u Evropi, gdje se bilježi nagli pad od 107 miliona tona ili 23 odsto, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je registrovan pad od 95 miliona tona ili 21 odsto.

IEA je saopštila da je zbog rata u Ukrajini imala problem da saopšti prognoze za Rusiju, četvrtog najvećeg potrošača uglja u svijetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:45