Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/04/2024 u 08:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila 68 odsto

Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 68 odsto u martu, dostigavši najvišu vrijednost u 16 mjeseci, iako je centralna banka ponovno podigla ključnu kamatnu stopu u februaru kako bi se borila protiv inflacije.

Na mjesečnom nivou, inflacija je u martu iznosila 3,2 odsto.

Prema službenim podacima, godišnja stopa inflacije u martu je iznosila 68,5 odsto, nakon što se u februaru zaustavila na 67 odsto, prenosi SEEbiz.

U martu su najviše porasli troškovi obrazovanja, zdravstvenih usluga, prevoza i hrane.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u martu porasle su 3,2 odsto, što je manje nego u februaru kada su porasle 4,5 odsto.

Godišnja stopa inflacije ojačala je peti mjesec zaredom. Nakon niza povećanja, turska centralna banka zadržala je ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom u januaru i najavila da neće biti daljih povećanja, no onda je u februaru odlučila da podigne kamatnu stopu za još pet procentnih poena, na 50 odsto, zbog novog porasta inflacije.

Vlada je u međuvremenu obećala da će kontrolisati potrošnju kako bi obuzdala inflaciju.

- Učinićemo sve dok ne postignemo naš cilj, a to je stabilnost cijena. To je naš prioritet - rekao je turski ministar finansija Mehmet Simsek.

Stopa inflacije u Turskoj je u oktobru 2022. godine dosrigla višedecenijski gornju granicu, popevši se na 85 odsto. Zatim se smanjila, ali je kasnije ponovno počela ravnomjerno da raste.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:36