Greta Tunberg / - SHUTTERSTOCK
11/06/2023 u 14:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Greta Tunberg završila srednju školu: Nastaviće da štrajkuje i na fakultetu

Greta Tunberg je juče, na završetku srednje škole, organizovala svoj poslednji "školski štrajk"

Poslednji "Školski štrajk" održan je pet godina nakon inicijative koja je počela kao samostalni protest u Švedskoj i prerasla u pokret sa milionima djece širom svijeta koji učestvuju u njemu.

Protesti Grete Tunberg doveli su do mnogih pokreta klimatskih aktivista širom Evrope, SAD-a i Australije, poznate kao "Petak za budućnost" ili "Školski štrajk za klimu", renosi RTCG portal.

Tunberg je na Tviteru napisala: "Danas završavam školu, što znači da više neću moći da štrajkujem zbog klime. Ovo mi je onda poslednji školski štrajk, pa valjda moram nešto da napišem na današnji dan".

Istakla je da na početku nije ni mogla da zamisli u šta se njena inicijativa može pretvoriti.

– Te 2018. godine nisam mogla ovoliko da očekujem. Nakon što smo tri sedmice štrajkovali svaki dan, bili smo mala grupa djece, koja je odlučila da nastavi da ovo radi svakog petka. I tako je nastao "Friday for Future" – kazala je.

Pokret Grete Tunberg je postao globalan. Tokom 2019. godine, milioni mladih su štrajkovali zbog klimatske krize, preplavivši ulice u preko 180 zemalja.

– Mi, koji možemo da progovorimo, dužni smo da to učinimo. Da bismo sve promijenili, svi su nam potrebni. Nastaviću da protestujem petkom, iako to tehnički više nije školski štrajk. Jednostavno, nemamo drugu opciju nego da uradimo sve što je moguće. Borba je tek počela – navela je ona.

Ona, ipak, smatra da pokret neće dovesti do promjene politike nulte emisije ugljen-dioksida, jer politika i političari drugačije gledaju na ovo pitanje.

– Ne postoji jedna solucija koja će riješiti sve probleme. Pokušavamo da promijenimo narativ i mislim da smo postigli mnogo" – zaključila je Tunberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:10