Gruzija protesti / - TWITTER/PRINTSCREEN/@MARI_NIKURADZE
08/03/2023 u 21:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gruzija: Protest zbog zakona o stranim agentima, policija bacila suzavac

Stotine policajaca, od kojih su mnogi nosili opremu za razbijanje demonstracija, okupili su se na ulicama oko zgrade parlamenta u pokušaju da rastjeraju demonstrante

Policija u gruzijskoj prestonici Tbilisiju upotrijebila je suzavac, vodene topove i šok bombe u pokušaju da prekine drugi dan protesta protiv zakona o "stranim agentima" za koji kritičari kažu da signalizira autoritarnu promjenu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stotine policajaca, od kojih su mnogi nosili opremu za razbijanje demonstracija, okupili su se na ulicama oko zgrade parlamenta u pokušaju da rastjeraju demonstrante. Za razliku od nasilnih sukoba u utorak uveče, nije bilo znakova da su demonstranti bacali benzinske bombe ili kamenje na policajce, javlja Rojters.

Nekoliko hiljada demonstranata marširalo je u srijedu, 8. marta, glavnim gradom Gruzije, Tbilisijem, protestujući zbog planova vlade da uvede zakon o "stranom agentu“ koji podsjeća na rusko zakonodavstvo koje je korišćeno za ućutkivanje kritičara.

Demonstracije 8. marta, u kojima su učesnici nosili zastave Gruzije i EU i skandirali protiv zakona, uslijedile su dan nakon sukoba policije i aktivista koji su rezultirali desetinama privedenih i povrijeđenih.

Sukobi su se desili kada su zakonodavci podržali u prvom čitanju kontroverzni zakon o "stranim agentima“ za koji kritičari kažu da će naštetiti slobodi štampe i gurnuti zemlju ka autoritarizmu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 8. marta da je u vezi sa sukobima privedeno ukupno 77 demonstranata, koji su optuženi za manje huliganstvo i nepostupanje po zahtjevima organa reda. Dodaje se da je pokrenuta istraga o nasilju.

Kako je saopštilo ministarstvo, demonstranti su policajce gađali kamenicama, lako zapaljivim materijama, teškim predmetima i protiv njih primijenili fizičku silu. U dramatičnim scenama izvan parlamenta, policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:09