Антонио Гутереш / - интернет
17/01/2022 u 21:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш позвао да се сви у свијету вакцинишу против корона вируса

Генерални секретар УН је оцијенио као срамотно да је стопа вакцинације у богатим земаља седам пута већа него у афричким земама

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је данас на виртуелном Свјетском економском форуму у Давосу да се сви на свијету вакцинишу против корона вируса, уз оцјену да у супротном свијет неће изаћи из пандемије и сојева коронавируса, преносе агенције, јављају медији.

- Протекле двије године су показале једноставну, али и бруталну истину. Ако некога оставимо по страни, остављамо цијели свијет по страни. Ако не успијемо да вакцинишемо сваку особу, стварамо нове варијанте корона вируса - рекао је Гутереш и додао да ће без вакцинације свих, коронавирус наставити да се шири и да угрожава свакодневни живот и економију.

Према његовим ријечима, Свјетска здравствена организација је раније представила стратегију да буде вакцинисано 40 одство људи у свим земљама до краја 2021. године, и 70 одсто до средине ове године“.

– Међутим, далеко смо од тих циљева – рекао је Гутереш. 

Генерални секретар УН је оцијенио као срамотно да је стопа вакцинације у богатим земаља седам пута већа него у афричким земљама.

Гутереш је позвао велике силе да покажу –правичност“ у расподјели вакцине и да покажу већу економску солидарност према земаљама у развоју.

– Глобална солидарност недостаје. Ако не успијемо да обезбиједимо отплату дуга и финансирање земљама у развоју, стварамо неуравнотежен економски опоравак који може да угрози глобалну економију – рекао је он.

Према његовим ријечима, ако се не смањи неједнакост, успорава се економски напредак за све.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:38