/ - FOTO: EPA
28/09/2022 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO i VIDEO) Česi na ulicama: Žele jeftini gas i da se država okrene Putinu

Demonstranti takođe odbijaju da Češka uvede euro i žele da Češka kao vojno neutralna zemlja izađe iz EU, NATO pakta, UN i SZO

Nekoliko desetina hiljada ljudi u Pragu na Vaclavskom trgu izašlo je danas da demonstrira za okretanje Češke od Evropske unije, NATO i Ujedinjenih nacija prema Rusiji, od čega očekuju da bi odmah dobili jeftin gas, a traže i hitnu ostavku koalicione vlade desnog centra premijera Petra Fijale.

Demonstracije se održavaju pod parolom „Češka na prvom mjestu“.

Glavni zahtjev je hitna ostavka vlade premijera Fijale, okretanje prema Rusiji i jeftinija isporuka gasa.

image
- FOTO: EPA

Demonstranti takođe odbijaju da Češka uvede euro i žele da Češka kao vojno neutralna zemlja izađe iz EU, NATO pakta, UN i Svjetske zdravstvene organizacije.

image
- FOTO: EPA

- Ova manifestacija održava se pod parolom nenasilna revolucija. Revolucija – zato što želimo da okrenemo smjer Češke za 180 stepeni. Nenasilna zato što to želimo da postignemo isključivo mirnim putem- kazao je glavni predstavnik organizatora Ladislav Vrabel.

Demonstracije na Vaclavskom trgu i nekoliko ostalih gradova, poput Brna gdje se okupilo 1.500 ljudi, prenose se na velikim ekranima na trgovima.

Premijer Fijala prošle demonstracije zbog sastava organizatora i njihovih zahteva da se Češka okrene Rusiji nazvao je protestom u organizaciji ruske pete kolone u Češkoj, dok su ruski mediji najavljivali novu plišanu revoluciju u obrnutom pravcu ka Rusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:11