/ - PENTAGON, TWITTER
13/04/2023 u 18:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Identifikovano lice osumnjičeno za odavanje tajnih informacija o Ukrajini

Američki list Vašington Post izvijestio je u srijedu da je muškarac za kojeg se sumnja da je odavao povjerljive američke dokumente "mladi, harizmatični ljubitelj oružja" koji je radio u neimenovanoj vojnoj bazi

Prema izvještaju Vašington Posta, muškarac za kojeg se vjeruje da je odao tajne dokumente ljubitelj je oružja u svojim dvadesetima. SAD je pokrenuo istragu nakon što su tajni vojni podaci o Ukrajini i drugim saveznicima kružili internetom.

Američki list Vašington Post izvijestio je u srijedu da je muškarac za kojeg se sumnja da je odavao povjerljive američke dokumente "mladi, harizmatični ljubitelj oružja" koji je radio u neimenovanoj vojnoj bazi.

Publikacija je citirala kolege članove onlajn čet grupe na platformi za direktnu razmjenu poruka Discord, s kojima je muškarac navodno dijelio strogo povjerljive dokumente.

Prema izvještaju, članovi grupe rekli su da se muškarac zove "OG" i da će redovno objavljivati dokumente u grupi. Među objavljenim dokumentima bili su i oni s oznakom "NOFORN" za koje je Post izvijestio da nisu namijenjeni dijeljenju sa stranim državljanima.

Izvještaj publikacije temelji se na intervjuima s dva člana grupe koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

- Kada se ručno iscrtavanje stotina povjerljivih datoteka pokazalo prezamornim, počeo je objavljivati stotine fotografija samih dokumenata - izvijestio je Post.

Dokumenti navodno uključuju povjerljive podatke o borbi Ukrajine protiv ruskih snaga, kao i tajne procjene američkih saveznika. Neke od najosjetljivijih informacija navodno su povezane s ukrajinskim vojnim sposobnostima i nedostacima.

Curenje je dovelo do toga da Ministarstvo pravosuđa Amerike otvori kaznenu istragu o otkrivanju dokumenata.

Pojedinosti izvještaja nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Discord je u saopštenju naveo da sarađuje s policijom, prenosi "DW".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:17