/ - FOTO YOUTUBE SKRINšOT
15/03/2023 u 09:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indeksi snažno porasli

Strahovanja od širenja krize u bankarskom sistemu splasnula su nakon što su vlasti SAD-a i niza drugih zemalja poručile da će kriza biti spriječena i da nema razloga za zabrinutost u vezi sa drugim banakama

Američki indeksi u utorak su snažno porasli, jer su popustila strahovanja u vezi sa bankarskim sistemom, a podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bili u skladu s očekivanjima.

Dow Jones ojačao je 1,06 odsto na 32.155 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,68 odsto na 3.920 poena, a Nasdaq indeks 2,14 odsto na 11.428 bodova.

Nakon oštrog pada dan ranije, u utorak su indeksi porasli, jer je popustio pritisak na bankarski sektor koji je trajao od kraja prošle sedmice i propasti dvije banke - Silicon Valley (SVB) i Signature.

Ulagače nije pokolebala ni prlično negativna ocjena bankarskog sektora u režiji Moody's-a, prenosi SEEbiz.

Strahovanja od širenja krize u bankarskom sistemu splasnula su nakon što su vlasti SAD-a i niza drugih zemalja poručile da će kriza biti spriječena i da nema razloga za zabrinutost u vezi sa drugim banakama.

Ulagače su ohrabrili i podaci o inflaciji, koji su u skladu s očekivanjima analitičara. U februaru su u SAD-u potrošačke cijene porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a šest odsto na godišnjem.

To ukazuje na postupno popuštanje inflacionih pritisaka, pa su ojačale špekulacije da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), usporiti tempo povećanja kamata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 16:34