Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
27/08/2023 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indija zabranjuje i izvoz šećera

Analitičari procjenjuju da bi vijest o zabrani izvoza šećera iz Indije mogla podstaći strahove od inflacije na svjetskim tržištima hrane

Indija će zabraniti izvoz šećera prerađivačima koji melju šećernu trsku sljedeće sezone, počevši od oktobra, prvi put u sedam godina.

Razlog je, kako su objasnili, nedostatak kiše, što je smanjilo prinose, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

Izostanak Indije sa svjetskog tržišta vjerovatno bi povećao referentne cijene šećera na berzama u Njujorku i Londonu, koje su već dostigle višegodišnje rekordne nivoe.

Analitičari procjenjuju da bi vijest o zabrani izvoza šećera iz Indije mogla podstaći strahove od inflacije na svjetskim tržištima hrane.

- Naš primarni fokus je da zadovoljimo naše potrebe za šećerom i proizvedemo etanol iz viška šećerne trske. Za dolazeću sezonu nećemo imati dovoljno šećera za izvozne kvote, kazali su iz indijske Vlade.

Indija je dozvolila fabrikama šećera da tokom tekuće sezone izvezu samo 6,1 milion tona šećera, nakon što im je prošle sezone dopustila prodaju rekordnih 11,1 miliona tona.

Monsunske kiše u najvećim područjima uzgoja šećerne trske u državama Maharashtra i Karnataka, koje zajedno čine više od polovine ukupne proizvodnje šećera u Indiji, bile su ove godine čak 50 odsto ispod prosjeka.

Manja količina oborina smanjila bi proizvodnju i u sljedeće dvije poljoprivredne sezone.

Lokalne cijene šećera ove sedmice su skočile na najviši nivo u skoro dvije godine, što je natjeralo vladu da dozvoli mlinarima prodaju dodatnih 200 hiljada tona u avgustu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 13:14