/ - PHOTO BY IGAL NESS ON UNSPLASH
11/08/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija u SAD-u u julu porasla manje od očekivanja

Na mjesečnom nivou, inflacija je u julu bila jednaka onoj u junu, kada je iznosila 0,2 odsto, pokazuju podaci američkog Ministarstva rada

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ponovno je porasla u julu, prekinuvši niz usporavanja. Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, su u julu na godišnjem nivou porasle 3,2 odsto, što je manje od očekivanja.

To je i 0,2 procentna poena više nego u junu, prenosi SEEbiz.

Na mjesečnom nivou, inflacija je u julu bila jednaka onoj u junu, kada je iznosila 0,2 odsto, pokazuju podaci američkog Ministarstva rada.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, i dalje je znatno viša. U julu je bila na godišnjem nivou od 4,7 odsto, nakon što se u junu zaustavila na 4,8 odsto. Centralne banke obraćaju pažnju na temeljnu inflaciju, jer se smatra boljim pokazateljem inflatornih pritisaka u ekonomiji.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), ubrzano podiže ključne kamatne stope od početka prošle godine, kako bi prigušila potražnju i obuzdala inflaciju, a prošlog mjeseca je povisila kamatne stope na najviši nivo od 2001.

Cilj Fed-a je da smanji inflaciju na dva odsto.

 

No, s obzirom na to da najveća svjetska ekonomija pokazuje znake hlađenja, zvaničnici Fed-a rekli su da će dalje promjene monetarne politike zavisiti od ekonomskih podataka, uz postizanje ravnoteže između snižavanja inflacije i smanjenja rizika od klizanja ekonomije u

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:00