Ilustracija / - SCREENSHOT
13/04/2023 u 07:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija u SAD-u usporila u martu

To je najprije rezultat pojeftinjenja energenata i pada cijena hrane na mjesečnom nivou prvi put u dvije i po godine, pokazali su u podaci Ministarstva rada

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ojačala je u martu samo 0,1 odsto na mjesečnom nivou, značajno manje od očekivanja.

To je najprije rezultat pojeftinjenja energenata i pada cijena hrane na mjesečnom nivou prvi put u dvije i po godine, pokazali su u podaci Ministarstva rada, prenosi Mina biznis.

Indeks potrošačkih cijena, naširoko praćena mjera troškova za robu i usluge u američkoj privredi, porastao je 0,1 odsto u mjesecu u odnosu na procjenu Dow Jonesa od 0,2 odsto i pet odsto u odnosu na prošlu godinu u odnosu na procjenu od 5,1 odsto, prenosi SEEbiz.

Godišnja stopa inflacije u najvećoj svjetskoj ekonomiji iznosila je u martu pet odsto i bila je za puni procentni poen niža nego u prethodnom mjesecu, skliznuvši na najnižu vrijednost od maja 2021. godine.

U januaru je iznosila 6,4 odsto, u decembru 6,5 odsto, a u novembru 7,1 odsto. Na vrhuncu je bila u junu prošle godine, kada je dostigla 9,1 odsto, najvišu vrijednost od novembra 1981. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:12