- foto: Printskrin / Kralj Čarls
06/04/2023 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Istražuje se veza kraljevske porodice sa ropstvom, kralj Čarls dao podršku

Saopštenje palate izdato je nakon što je list Gardijan objavio prethodno neobjavljeni dokument iz kog se vidi da je Edvard Kolson, zamjenik upravnika Kraljevske afričke kompanije, koja se bavila trgovinom robovima, svoj udio u toj kompaniji prenio na kralja Vilijama Trećeg

Bakingemska palata je objavila da sarađuje u nezavisnoj studiji koja istražuje vezu između britanske monarhije i trgovine robljem u 17. i 18. vijeku.

Palata je objavila da kralj Čarls shvata ovo pitanje „veoma ozbiljno“.

Istraživanje sprovodi Univerzitet u Mančesteru sa nezavisnom organizacijom Istorijske kraljevske palate, koja upravlja nekim od kraljevskih palata Ujedinjenog kraljevstva koja nisu u upotrebi.

Bakingemska palata će istraživačima omogućiti neograničen pristup kraljevskom arhivu i kraljevskoj zbirci. Očekuje se da će studija biti gotova 2026. godine.

„Zbog složenosti problema važno je da budu istražene najtemeljnije moguće“, naveli su iz palate.

Saopštenje palate izdato je nakon što je list Gardijan objavio prethodno neobjavljeni dokument iz kog se vidi da je Edvard Kolson, zamjenik upravnika Kraljevske afričke kompanije, koja se bavila trgovinom robovima, svoj udio u toj kompaniji prenio na kralja Vilijama Trećeg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 07:28