/ - FOTO: EPA
09/04/2023 u 09:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izraelci protestuju zbog reforme pravosuđa uprkos porastu nasilja

Premijer Benjamin Netanjahu stavio je reformu na čekanje nakon masovnih protesta zbog plana koji ima za cilj da oslabi Vrhovni sud zemlje

Hiljade Izraelaca okupilo se juče na demonstracijama protiv vladinih planova za reformu pravosuđa i pored povećane brige za bezbjednost koje proističu iz porasta izraelsko-palestinskog nasilja.

Premijer Benjamin Netanjahu stavio je reformu na čekanje nakon masovnih protesta zbog plana koji ima za cilj da oslabi Vrhovni sud zemlje.

Glavni protest u Tel Avivu, izraelskom komercijalnom centru, održan je manje od dva kilometra od mjesta jučerašnjeg napada u kojem je jedan italijanski turista ubijen, a pet drugih italijanskih i britanskih državljana ranjeno kada je automobil naletio na grupu turista.

Lideri lokalnog protestnog pokreta protiv reforme pravosuđa pozvali su da masovni protesti budu nastavljeni kako je planirano.

Oni su antivladine demonstracije prikazali i kao skup solidarnosti sa poginulima i ranjenima u napadima. U Tel Avivu demonstranti su održali minut ćutanja za žrtve.

Nakon što je najavio odlaganje predloženih promjena u izraelskom pravnom sistemu, Netanjahu je izgleda smirio neke tenzije koje su podstakle tri burna mjeseca nemira.

Ali njegova najava nije uspela da se pozabavi osnovnim pitanjima koja su polarizovala naciju, i on je obećao da će oživjeti plan u narednim nedjeljama ako pregovori o kompromisu sa političkom opozicijom ne uspiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:35