ILUSTRACIJA / - FOTO: SHUTTERSTOCK
09/02/2024 u 23:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kakao duplo skuplji na berzama, potrošači se odriču čokolade

Kakao je poskupio zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača – Gani i Obali Slonovače

Kakao je na svjetskom nivou oborio rekord kada je riječ o cijeni sa 5.874 dolara po toni, što je posledica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabilježen na tržištu roba u Njujorku, skoro je dvostruko veći nego početkom prošle godine, prenio je BBC, javlja N1.

Kakao je poskupio zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača – Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi posledica fenomena klimatskog sistema El Ninjo.

- Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao El Ninjo, koji ugrožava usjeve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena, rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cijenu krajnjih proizvoda.

Proizvođač čokolada “Herši“ je u četrvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, pošto su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača „Which?“ saopštilo je da su cijene nekih prazničnih čokoladnih bonbonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:06