Sjeverni tok / - FOTO: EPA
07/03/2023 u 20:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kancelarija Zelenskog: Ukrajina nema veze sa napadom na gasovode „Sjeverni tok“

Ukrajina nema nikakve veze sa incidentom u Baltičkom moru i nema informacije o "proukrajinskim diverzionim grupama, napisao je Podoljak na Tviteru

Savjetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak negira umiješanost Ukrajine u dizanje „Sjevernih tokova“ u vazduh.

- Ukrajina nema nikakve veze sa incidentom u Baltičkom moru i nema informacije o "proukrajinskim diverzionim grupama - napisao je Podoljak na Tviteru.

Ranije je „Njujork tajms“, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da je napade na „Sjeverne tokove“ izvela neka proukrajinska grupa.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji. Operator „Sjevernog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće ocijeniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Sjevernog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vježbi NATO-a „Baltops“ na ljeto 2022. godine pod cjevovode „Sjevernog toka“ postavili eksploziv, koji su tri mjeseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bijela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se vjeruje stavu Amerike.

sputnikportal.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:19