/ - PHOTO BY DAVID VON DIEMAR ON UNSPLASH
10/08/2023 u 08:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kandidat za predsjednika u Ekvadoru ubijen na predizbornom skupu

Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnim ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije

Fernando Vilavisensio, kandidat za predsjednika Ekvadora, ubijen je na predizbornom skupu u Kitu, saopštio je predsjednik zemlje Giljermo Laso, javljaju agencije.

Napadač je ubijen nakon razmjene vatre sa policijom koja je obezbjeđivala skup.

- Uvjeravam vas da ovaj zločin neće proći nekažnjeno-poručio je predsjednik Giljermo Laso.

Dodao je da je organizovani kriminal u zemlji poprilično rasprostranjen, ali da će na kraju svi kriminalci odgovarati pred zakonom. Video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju masu ljudi na predizbornom skupu kako se kriju zbog pucnjave.

Vilavisensio je bio jedan od najjačih kritičara bivšeg ekvadorskog predsjednika Rafaela Koree i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora zbog klevete Koree, prenose mediji.

Kasnije je dobio politički azil u Peruu. Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnim ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije.

U svom poslednjem govoru, prije nego što je ubijen, Vilavisensio je obećao okupljenima da će iskorijeniti korupciju i zatvoriti "lopove" u zemlji.

Njegov saradnik Patrisio Zukilanda rekao je za AP da je Vilavisensio dobio najmanje tri prijetnje smrću prije pucnjav-  koje je prijavio vlastima.

- Narod Ekvadora plače, a Ekvador je smrtno ranjen. Politika ne smije da dovede do smrti jednog člana društva- poručio je Zukilanda.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Vilavisensio je imao podršku 7,5 odsto birača i bio je peti po popularnosti među predsjedničkim kandidatima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 07:51