Crveno more postalo rizično za prevoz robe / - EPA-EFE
15/01/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katar obustavio slanje tankera sa tečnim gasom preko Crvenog mora

Najmanje četiri tankera koja su prevozila katarski LNG zadržana tokom vikenda nakon prošlonedjeljnih vazdušnih i morskih napada SAD i Velike Britanije na Jemen

Katarska državna kompanija "Katar enerdži", drugi najveći svjetski izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG), je prestala da šalje tankere sa gasom preko Crvenog mora iako se proizvodnja nastavlja, saopštio je visoko postavljeni anonimni izvor, prenose agencije.

Pomenuti izvor rekao je da su najmanje četiri tankera koja su prevozila katarski LNG zadržana tokom vikenda nakon prošlonedjeljnih vazdušnih i morskih napada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen kao odgovor na napade Hute na brodove u Crvenom moru.

- To je pauza za dobijanje bezbjednosnih savjeta, ako prolazak preko Crvenog mora i dalje bude nebezbjedan, ići ćemo preko Rta dobre nade - dodao je Rojtersov izvor.

Katar je prošle godine prema podacima londonske agencije LSEG isporučio više od 75 miliona metričkih tona tečnog prirodnog gasa od čega je 14 miliona tona isporučeno kupcima u Evropi i 56,4 miliona tona mušterijama u Aziji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:26