Ilustracija / - фото:РТВ.РТС
09/10/2022 u 00:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina osudila petoro tinejdžera zbog poziva na revoluciju

Tužioci su tokom procesa naglasili da je policija od optuženih zaplijenila zastave, letke, vazdušne puške, municiju i pendreke

Kineski sud osudio je petoro tinejdžera na tri godine pritvora za mlade, zbog pozivanja na oružanu revoluciju i nezavisnost Hong Konga, prenosi B92, piše Rojters.

Optuženi članovi grupe Povratak hrabrosti, među kojima su i maloljetnici između 15 i 18 godina, priznali su krivicu zbog pozivanje na rušenje vlasti.

Sudija Kvok Vai-kin detaljno je opisao kako su optuženi zagovarali „krvavu revoluciju“ na društvenim mrežama, nakon usvajanja sveobuhvatnog Zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong koji je nametnula Kina.

Kvok je podstrekavanje nazvao ozbiljnim zločinom, ali je ipak uzeo u obzir "starost i nezrelost" optuženih, pa ih je poslao u centar za obuku ili pritvor za mlade, a ne u zatvor.

- Čak i ako samo jedna osoba bude podstaknuta na pobunu, socijalna stabilnost Hong Konga i bezbjednost stanovnika mogu biti ozbiljno ugroženi, dodao je Kvok.

Tužioci su tokom procesa naglasili da je policija od optuženih zaplijenila zastave, letke, vazdušne puške, municiju i pendreke.

Najmanje 22 osobe povezane sa grupom uhapšene su prošle godine. Nekoliko njih se suočava sa odvojenom optužbom za zavjeru i terorizam prema Zakonu o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu tvrde da je zakon vratio stabilnost globalnom finansijskom centru nakon masovnih antivladinih i prodemokratskih protesta 2019. godine.

Komisija UN za ljudska prava pozvala je u svom izveštaju iz jula da se taj zakon ukine, zbog zabrinutosti da bi njegova primjena mogla da dovede do kršenja osnovnih ljudskih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:37