/ - FOTO MEDIABIRO
19/12/2023 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina promoviše integrisani razvoj domaće i spoljne trgovine

Prema cirkularu, biće preduzete mjere za ubrzavanje usklađivanja pravila i sistema za unutrašnju i spoljnu trgovinu koji uključuju standarde, preglede, akreditacije i nadzore

Kina, drugo po veličini tržište potrošača na svijetu i najveći svjetski trgovac robom, nastoji da ubrza integrisani razvoj kako domaće tako i spoljne trgovine.

Predstavljajući cirkular koji je nedavno objavila Generalna kancelarija Državnog savjeta, a koji je podigao 18 mjera za ubrzavanje integrisanog razvoja, zvaničnici više odjeljenja rekli su da je neophodno otvoriti domaće tržište, kao i međunarodno tržište, podstaći spoljnotrgovinska preduzeća da pređu na domaću prodaju, a domaća trgovinska preduzeća da se uključe u spoljnu trgovinu.

- Naše razumijevanje integracije unutrašnje i spoljne trgovine je da se pridržavamo integrisanog razvoja i pomognemo preduzećima da hodaju na dvije noge- rekao je zamjenik ministra trgovine Šeng Ćijuping na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Pekingu.

Prema cirkularu, biće preduzete mjere za ubrzavanje usklađivanja pravila i sistema za unutrašnju i spoljnu trgovinu koji uključuju standarde, preglede, akreditacije i nadzore, prenosi Mediabiro.

Takođe bi trebalo uložiti napore da se promoviše povezivanje tržišnih kanala za unutrašnju i spoljnu trgovinu i dodaje da će se poslovno okruženje za integrisani razvoj domaće i spoljne trgovine poboljšati mjerama uključujući intenziviranje zaštite prava intelektualne svojine, unaprjeđivanje kreditnih sistema i unaprjeđivanje logističkih olakšica.

Tehničke trgovinske mjere sa standardima i procjenama usaglašenosti su značajni faktori koji utiču na međunarodnu trgovinu, a razlike u domaćim i međunarodnim standardima mogu rezultirati neizbježnim razlikama u procedurama sertifikacije, obimu primjene i metodama procjene.

Šeng je dodao da mjere podržavaju spoljnotrgovinske kompanije da prošire domaće tržište kako bi visokokvalitetni spoljnotrgovinski proizvodi mogli da uđu u domaće platforme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 02:46