/ - SHUTTERSTOCK
17/04/2023 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina upumpala dodatnih 25 milijardi u bankarski sektor

Narodna banka Kine ponudila je 170 milijardi juana ili 25 milijardi dolarasredstava bankama kroz instrument za srednjoročno kreditiranje

Kineska centralna banka osigurava veću likvidnost u finansijskom sistemu, a zadržava nepromijenjenu kamatnu stopu na kredite, dok nastoji spriječiti stiskanje finansiranja koje proizlazi iz oporavka potražnje za kreditima.

Narodna banka Kine ponudila je 170 milijardi juana ili 25 milijardi dolarasredstava bankama kroz instrument za srednjoročno kreditiranje. To je rezultiralo neto injekcijom od 20 milijardi juana u aprilu, najmanjom od novembra, prenosi SEEbiz.

Takođe je ostavila nepromijenjenu kamatnu stopu na 2,75 odsto, osmi mjesec kako je ostala nepromijenjena, kao što je očekivala većina ekonomista i analitičara u Bloombergovoj anketi.

Manja rezerva likvidnosti ukazuje da PBOC procjenjuje učinak popuštanja u martu. Podaci od prošlog mjeseca pokazali su da je ekonomski oporavak uzmah, s povećanjem kreditne ekspanzije i izvozom koji nadmašuje procjene.

“Ishod je u skladu s očekivanjima za malo povećanje. Iako smo dugo planirali potencijalno malo smanjenje kamatnih stopa ove godine, čini se da smanjenje nije neizbježno”, rekla je strateg za stope u Oversea-Chinese Banking Corp. u Singapuru, Frances Cheung.

Kineska ekonomija se oporavlja, a cilj rasta od oko pet odsto ove godine mogao bi se postići kako se tržište nekretnina poboljšava, rekao je guverner PBOC-a Yi Gang tokom sastanka Grupe 20 prošle sedmice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:07