Трговинска размена између две земље достигла јсуму од 87 милијарди долара / - Трговинска размена између две земље достигла је суму од 87 милијарди долара
25/10/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski izvoz u Rusiju snažno porastao u septembru

Izražene u dolarima, isporuke kineske robe u Rusiju porasle su u septembru 21,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazali su Reutersovi proračuni zasnovani na podacima koje je kineska carinska uprava objavila u ponedjeljak

Kineski izvoz u Rusiju ponovo je snažno porastao u septembru, odražavajući stabilnu potražnju u uslovima zapadnih sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i posustajanja narudžbi iz drugih zemalja.

Izražene u dolarima, isporuke kineske robe u Rusiju porasle su u septembru 21,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazali su Rojtersovi proračuni zasnovani na podacima koje je kineska carinska uprava objavila u ponedjeljak.

Stopa rasta nešto je niža nego u avgustu kada je izvoz porastao 26,5 odsto, ali uveliko nadmašuje ukupni rast kineskog izvoza, koji je zbog podizanja kamatnih stopa u velikim ekonomijama i slabljenja aktivnosti i potražnje porastao 'samo' 5,7 odsto.

Kina je u septembru u Rusiju najviše izvozila pametne telefone, generatore, bagere i kontejnere, prenosi SEEbiz.

Još je snažnije u prošlom mjesecu skočio kineski uvoz iz Rusije, čak 55,2 odsto, nakon 59,3-postotnog povećanja u avgustu, dijelom i zahvaljujući pojačanoj dopremi ruske nafte, većoj 22 odsto nego u septembru prošle godine, pokazuju podaci kineske carinske uprave.

Rusija je u Kinu u septembru isporučila ukupno 7,46 miliona tona nafte, što odgovara 1,82 miliona barela dnevno. U avgustu je isporučeno 1,96 miliona barela dnevno.

Zapadne države izbjegavaju Rusiju pa saradnja s Pekingom postaje sve važnija za Moskvu, tumače agencije, Bilateralna trgovinska razmjena porasla je u periodu od januara do septembra 32,5 odsto, na 136,09 milijardi dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:56