Entoni Blinken i Sergej Lavrov u Rejkjaviku 19. maja 2021 / - Фото: Ројтерс
20/05/2021 u 15:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кремљ поздравио позитивне сигнале сусрета Лаврова и Блинкена

"Управо jе оваj разговор позитиван сигнал", рекао jе новинарима портпарол Кремља Дмитриj Песков

Кремљ jе данас поздравио "позитивне сигнале" по руско-америчке односе након првог састанка шефова дипломатиjе двије земље Сергеjа Лаврова и Ентониjа Блинкена (Антонy).

"Управо jе оваj разговор позитиван сигнал", рекао jе новинарима портпарол Кремља Дмитриj Песков коjи jе употребио исти израз да би поздравио одустаjање Вашингтона од санкциjа главноj компаниjи коjа jе укључена у изградњу гасовода Сјеверни ток 2 између Њемачке и Русиjе, пише радио Слободна Европа.

Лавров и Блинкен састали су се у среду (19.маjа) у Реjкjавику на маргинама Арктичког савета, што jе био први њихов састанак од доласка Џоа Баjдена у jануару у Бијелу кућу.

"Очигледно jе да оваj процес неће бити лак. Много проблема се накупило", рекао jе Песков, указуjући да ће разговори "сигурно допринијети анализи коjу Москва ради за састанак двоjице предсједника" Владимира Путина и Баjдена.

Према Москви и Вашингтону, таj самит би могао да буде одржан у jуну у трећоj земљи, али ни датум ни место jош нису званично утврђени.

Блинкен и Лавров позвали су на сарадњу Москве и Вашингтона током првог састанка званичника на високом нивоу откако jе Џо Баjден (Jое Биден) постао предсједник САД.

Блинкен jе рекао да ниjе таjна да постоjе разлике, али jе позвао на сарадњу с Русиjом како би свет био сигурниjи. Упозорио jе да ће САД одговорити ако Москва буде "дјеловала агресивно".

– Ако Русиjа агресивно делуjе према нама, нашим партнерима, савезницима, ми ћемо одговорити – навео jе амерички државни секретар на састанку с руским колегом на маргинама састанка Арктичког савета у Реjкjавику преноси АФП.

Лавров jе нагласио да Москва и Вашингтон имаjу "озбиљне разлике" те Русиjа и Сjедињене Државе мораjу сарађивати у сферама у коjима имаjу заjедничке интересе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:24