/ - SHUTTERSTOCK
14/12/2022 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kuleba: Rusija bi mogla pokrenuti novu ofanzivu početkom 2023.

Putin neće odustati od svojih ciljeva, kazao je on

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je kako Rusija priprema trupe za novu ofanzivu koju bi mogli pokrenuti početkom 2023. godine. 

Kako prenosi Ukrinform, Kuleba je rekao kako Rusija nije uspjela da vrati zamah u ofanzivi nakon što su ukrajinske snage vratile kontrolu nad Hersonom. Međutim, prema njegovim riječima, Putin neće odustati od svojih ciljeva.

-Mislim da bi se ruska sposobnost da vodi veliku ofanzivu mogla vratiti negdje do kraja januara ili početka februara. To je ono što pokušavaju da urade. Uzimajući u obzir mobilizaciju, regrutaciju i obuku novih vojnika te kretanje teškog naoružanja širom zemlje, definitivno gaje nadu da će uspjeti probiti naše linije i napredovati dublje u Ukrajinu, rekao je Kuleba.

Šef ukrajinske diplomatije govorio je i o trenutnim ciljevima Rusije u ovom ratu.

-Cilj Rusije je uništiti ukrajinski energetski sistem i ostaviti milione ljudi bez pristupa struji, vodi i grijanju usred niskih temperatura. Putin se nada će Ukrajinci bez struje, vode i grijanja prestati da se opiru te da će prihvatiti ruske ultimatume. To je pogrešna procjena. Ruski raketni teror neće slomiti Ukrajinu - naglasio je Kuleba.

U intervjuu, Kuleba je priznao i kako Ukrajina brzo crpi svoje zalihe oružja.

-Oružje koje nam je najpotrebnije je više haubica od 155 mm. Ovaj rat u velikoj mjeri je artiljerijski, a Rusija i dalje dominira na bojnom polju po količini topova koje koristi i brojnu granata koje ti topovi ispaljuju - zaključio je Dmitro Kuleba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:44